15 februarie: Ziua națională a lecturii

de | feb. 15, 2024

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii. 

La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o propunere legislativă prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe 15 februarie.

For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, iar în data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către Preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii.

A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Lectură

Ministerul Educației a anunțat că pe tot parcursul lunii februarie pot fi inițiate una sau mai multe activități precum:

  • cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
  • întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
  • ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
  • vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
  • expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
  • discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală ;
  • expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.

Pentru derularea acestor activități ministrul Educației încurajează o abordare integrată prin colaborarea cu Palatele copiilor, bibliotecile locale sau județene, organizațiile neguvernamentale, asociațiile de părinți, consiliile județene, consiliile elevilor, companii și orice alte entități interesate de promovarea lecturii.

De Ziua naţională a lecturii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), „Retrospectiva anului editorial românesc 2023”. În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România, conform Agerpres.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....