162 de ani de la Mica Unire, marcați la Bistrița printr-un ceremonial militar-religios

de | ian. 24, 2021

Mica Unire, acest eveniment istoric care reprezintă primul pas în conturarea statului național român unitar, a fost sărbătorită la Bistrița printr-o ceremonia militar-religioasă restrânsă. Aceasta a avut loc în Piața Unirii, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După acordarea onorului pentru col. Cornel-Traian Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „Gen. Grigore Bălan”, prefectul Stelian Dolha, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost intonat Imnul Național.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, slujba religioasă a fost oficiată de părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de preotul militar Cristian Marțian, pr. Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița și arhidiaconul Daniel Frumos, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

162 de ani de la Mica Unire, marcați la Bistrița printr-un ceremonial militar-religios

„Chiar dacă an de an ne-am deprins să spunem că sărbătorim ”Unirea cea mică”, la vremea înfăptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezată simbolic ”ziua cea mare a veacului”.

Așa a si fost. Iar modul în care s-a infăptuit ar putea sa ne fie model și astăzi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiași conducător de către adunările elective ale celor două principate a însemnat nu doar negocieri intense vreme îndelungată, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astăzi abia ni le putem imagina.

Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsăudeni ceea ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranță, a devenit convingerea că obstacolele care păreau de netrecut, pot fi depășite.

Ca sa înțelegem câtă speranță a născut „ziua cea mare a veacului” în sufletele înaintașilor noștri merită menționate însemnările unui caporal din Regimentul de Graniţă, Vasile Eremia, păstrate în Arhivele bistrițene: Despre ziua de 24 ianuarie năsăudeanul scria câțiva ani mai tarziu: “cu ea deodată a răsărit soarele mântuirii şi al emancipării naţionale, ea a deşteptat în piepturile româneşti, dorul fierbinte după o cultură naţională…şi mai presus de toate a pus baza mândrului regat român de azi, respectat şi preţuit după valoarea lui de toate statele europene”.

Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat.

Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate.”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

Unirea celor cu inimă română a dus mereu la victorie. Astfel, acum 162 de ani s-a făcut primul pas spre făurirea României moderne: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești. Un patriot a cărui inimă a bătut mereu pentru țară!

Mica Unire a fost de fapt un pas mare pentru noi, iar ecoul acestui important eveniment ne îndeamnă și astăzi, să nu ne pierdem speranța, rămânând împreună, uniți pentru țară, pentru viitor.

Să reflectăm la semnificaţia acestei zile și să înțelegem că România depinde de faptele noastre, depinde de noi.
La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!, transmite președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Primarul Ioan Turc a precizat în mesajul său că sărbătorilenaționale tind să devină, sub presiunea timpului, date oarecare în calendarul comun. „Cred că este important să afirmăm câteva lucruri:că România s-a clădit prin lupta și prin jertfe însumate a generații de români, că am avut conducători de geniu care au știut să valorifice momente rarisime în istoria națională, că patriotismul nu este un moft, nicio rușine, ci este o virtute pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, acolo unde suntem. România este eternă doar prin români,iar misiunea națională nu va fi desăvârșită decât atunci când România va fi din nou rotundă. Din Orașul Imnul Național, La mulți ani, România, la mulți ani, români, oriunde v-ați afla”, a spus Ioan Turc.

La ceremonial au participat parlamentari bistrițeni, șefi ai instituțiilor din subordinea MAI, șefi de instituții deconcentrate.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA