162 de ani de la Mica Unire, marcați la Bistrița printr-un ceremonial militar-religios

de | ian. 24, 2021 | Actualitatea religioasă

Mica Unire, acest eveniment istoric care reprezintă primul pas în conturarea statului național român unitar, a fost sărbătorită la Bistrița printr-o ceremonia militar-religioasă restrânsă. Aceasta a avut loc în Piața Unirii, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După acordarea onorului pentru col. Cornel-Traian Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „Gen. Grigore Bălan”, prefectul Stelian Dolha, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost intonat Imnul Național.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, slujba religioasă a fost oficiată de părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de preotul militar Cristian Marțian, pr. Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița și arhidiaconul Daniel Frumos, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

„Chiar dacă an de an ne-am deprins să spunem că sărbătorim ”Unirea cea mică”, la vremea înfăptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezată simbolic ”ziua cea mare a veacului”.

Așa a si fost. Iar modul în care s-a infăptuit ar putea sa ne fie model și astăzi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiași conducător de către adunările elective ale celor două principate a însemnat nu doar negocieri intense vreme îndelungată, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astăzi abia ni le putem imagina.

Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsăudeni ceea ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranță, a devenit convingerea că obstacolele care păreau de netrecut, pot fi depășite.

Ca sa înțelegem câtă speranță a născut „ziua cea mare a veacului” în sufletele înaintașilor noștri merită menționate însemnările unui caporal din Regimentul de Graniţă, Vasile Eremia, păstrate în Arhivele bistrițene: Despre ziua de 24 ianuarie năsăudeanul scria câțiva ani mai tarziu: “cu ea deodată a răsărit soarele mântuirii şi al emancipării naţionale, ea a deşteptat în piepturile româneşti, dorul fierbinte după o cultură naţională…şi mai presus de toate a pus baza mândrului regat român de azi, respectat şi preţuit după valoarea lui de toate statele europene”.

Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat.

Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate.”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

Unirea celor cu inimă română a dus mereu la victorie. Astfel, acum 162 de ani s-a făcut primul pas spre făurirea României moderne: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei și Țării Românești. Un patriot a cărui inimă a bătut mereu pentru țară!

Mica Unire a fost de fapt un pas mare pentru noi, iar ecoul acestui important eveniment ne îndeamnă și astăzi, să nu ne pierdem speranța, rămânând împreună, uniți pentru țară, pentru viitor.

Să reflectăm la semnificaţia acestei zile și să înțelegem că România depinde de faptele noastre, depinde de noi.
La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră și pe noi toți!, transmite președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Primarul Ioan Turc a precizat în mesajul său că sărbătorilenaționale tind să devină, sub presiunea timpului, date oarecare în calendarul comun. „Cred că este important să afirmăm câteva lucruri:că România s-a clădit prin lupta și prin jertfe însumate a generații de români, că am avut conducători de geniu care au știut să valorifice momente rarisime în istoria națională, că patriotismul nu este un moft, nicio rușine, ci este o virtute pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, acolo unde suntem. România este eternă doar prin români,iar misiunea națională nu va fi desăvârșită decât atunci când România va fi din nou rotundă. Din Orașul Imnul Național, La mulți ani, România, la mulți ani, români, oriunde v-ați afla”, a spus Ioan Turc.

La ceremonial au participat parlamentari bistrițeni, șefi ai instituțiilor din subordinea MAI, șefi de instituții deconcentrate.

Ultimele articole

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor poate fi împărțită pe mai multe secvențe, după cum urmează: partea introductivă, Vohodul Mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri, Partea pregătitoare pentru săvârșirea Jertfei, Momentul central al Liturghiei: săvârșirea Jertfei (sfințirea Darurilor), săvârșirea Tainei (Împărtășirea) și partea finală.
Vom încerca, atât cât spațiul ne va permite să tratăm aceste părți componente.

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com