2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

de | feb. 21, 2024

Camera deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Proiectul a fost conceput în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925).

Legea a înregistrat 247 de voturi „pentru” și opt abțineri.

„Cu prilejul sărbătoririi Anului Centenar al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română organizează activități şi evenimente prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”, prevede actul normativ adoptat.

Pe această cale, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza din propria inițiativă evenimente aniversare.

„Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar și datoria, de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, se arată în motivația proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României în octombrie 2023, iar în decembrie 2023 a fost adoptat de Senat.

Foto credit: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Românii de pretutindeni sunt invitați de ziua lor la București

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită românii din afara granițelor la București, pentru o serie de manifestări dedicate lor și desfășurate în perioada 24-26 mai 2024. „Îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească...