27 martie, sărbătoare națională: Ce telegramă a transmis Regele Ferdinand după Unirea Basarabiei cu România

de | mart. 27, 2024

În 2017, Parlamentul României a instituit o nouă sărbătoare națională: Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată anual în data de 27 martie.

Data a fost aleasă în amintirea votării, în Sfatul Țării de la Chișinău, a Unirii Basarabiei cu România. Acest act, realizat în 27 martie 1918, a inaugurat un proces istoric finalizat cu Marea Unire proclamată la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 1918.

În ziua respectivă, Președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, a anunțat rezultatul votului (86 de voturi pentru, trei împotrivă, 36 de abțineri și 13 absenți) și a semnat, împreună cu secretarul Ion Buzdugan, Declarația de Unire.

Martor al marelui eveniment, prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman, a declarat, în numele poporului român și al Regelui Ferdinand I, că ia act de vot și proclamă Basarabia unită cu România: „Basarabia este de acum unită pe veci cu România”.

„Un vis frumos s-a înfăptuit”, a transmis apoi Regele Ferdinand I într-o telegramă adresată Sfatului Țării.

Unirea a fost realizată pe fondul Revoluției Bolșevice care destrăma în acei ani Imperiul Țarist care înglobase Basarabia începând din 1812. Pregătirea unirii a fost ajutată de prezența peste Prut a refugiaților de război din alte provincii românești precum Transilvania sau Bucovina.

Acești fruntași, printre care s-au numărat Onisifor Ghibu, Octavian Goga și Ion Nistor, au tipărit ziare și cărți în limba română, au format profesori și învățători și au dat un impuls implicării civice în Basarabia.

Basarabia a făcut parte din România până la ocuparea ei de trupele sovietice în 28 iunie 1940, în urma pactului secret germano-rus Ribbentrop-Molotov.

Sărbătoarea este marcată la București prin inaugurarea unei expoziții intitulate „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei”, precum și prin alte manifestări cultural-educative și comemorative.

Sursa foto: Cimec.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...