28 de ani de la trecerea în veșnicie a Arhimandritului Paulin Lecca

de | feb. 1, 2024

Arhimandritul Paulin Lecca a trecut la viața veșnică pe 1 februarie 1996. Renumitul duhovnic, scriitor și misionar al Bisericii s-a născut în 1914 în Republica Moldova.

În anul 1940 a intrat ca frate în Mănăstirea Frăsinei. A fost o perioadă stareț al Mănăstirii Arnota, însă a trecut și pe la mănăstirile Govora, Cozia, Schitul Rarău, Gologanu, Antim.

„Iubirea de Dumnezeu şi de aproapele nu are nici o valoare fără smerenie. Rugăciunea, de asemenea, are nevoie de smerenie. Postul fără smerenie, la fel, nu este post. Smerenia este piatra unghiulară pe care noi putem construi omul nou. În acest fel, construiţi pe un asemenea fundament, nici un vrăjmaş, văzut sau nevăzut, nu poate să ne distrugă edificiul nostru interior pentru că Dumnezeu ne iubeşte mai mult decât toţi părinţii de pe pământ”, spunea Părintele.

Spre anii bătrâneții a fost numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos și din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Părintele Paulin Lecca a fost discipol al lui Nechifor Crainic și al lui Gala Galaction și i-a avut aproape pe părinții Sofian Boghiu, Daniil Sandu Tudor, Benedict Ghiuș și pe duhovnicul rus Ioan Kulighin.

Dintre cărţile pe care le-a scris părintele Paulin Lecca, menţionăm: De la moarte la viaţă; Ce este moartea?; Frumosul divin în opera lui Dostoievski; Rugăciunea vameşului; Cum să citim Biblia în învăţătura Sfinţilor Părinţi, Adevăr şi pace, Jurnal duhovnicesc.

Sursă foto: Doxologia

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....