47 de ani de la cutremurul din 1977, dezastrul natural cu cele mai mari pagube din istoria României

de | mart. 4, 2024

Luni se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, dezastrul natural cu cele mai mari pagube din istoria recentă României.

Fenomenul a avut peste 7 grade magnitudine și a afectat în special Capitala, unde s-au numărat cele mai multe victime, 1400 din 1500. Numărul răniților a fost de peste 11.000.

Un raport din 1978 al Băncii Mondiale spunea că România a suferit, după cutremurul din 4 martie 1977, pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în București.

Printre victimele dezastrului din 1977 a fost și îndrăgitul actor Toma Caragiu, care și-a pierdut viața la vârsta de numai 51 de ani.

Greșeala actorului a fost că a încercat să iasă din bloc împreună cu regizorul Alexandru Bocăneț, iar scările s-au prăbușit cu ei, pentru că acestea cedează primele într-o mișcare tectonică. Ambii au decedat.

Dacă ar fi rămas pe loc, ar fi scăpat cu accidente minore, a relatat un martor ocular, actorul Costel Constantin, într-o emisiune online.

Pentru ca astfel de accidente tragice să nu se mai întâmple, Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat, în 2018, platforma FiiPregatit.ro, care are și o secțiune dedicată cutremurelor, cu sfaturi care îți pot salva viața în aceste situații.

Cele mai importante sfaturi sunt:

  • mobila din casă să fie bine ancorată în perete;
  • în momentul producerii cutremurului, dacă ești în bucătărie, ieși de acolo, pentru că în bucătărie sunt multe corpuri de mobilă suspendate care se pot desprinde dacă mișcarea tectonică este mai puternică;
  • în interior, stai în genunchi sub o masă, ținându-te cu o mână de piciorul ei și cu cealaltă protejându-ți capul și gâtul împotriva eventualei prăbușiri de obiecte grele peste masă;
  • pe stradă, îndepărtează-te pe cât posibil de clădiri, copaci, stâlpi și – mai ales – de liniile electrice suspendate;
  • nu în ultimul rând, roagă-te!

Sfinții ocrotitori în caz de cutremur sunt Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sf. Emidius din Ascoli, Sf. Împărăteasă Olga a Kievului și Sf. Longhin Sutașul, martor la Răstignirea Mântuitorului și mărturisitor al dumnezeirii Lui după ce pământul s-a cutremurat în acel moment: „Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27:54).

Pe platforma FiiPregatit.ro găsești și sfaturi despre alte tipuri de situații de urgență, cum ar fi furtunile, inundațiile și incendiile.

Sursa foto: Facebook / Muzeul de fotografie (Blocul Dunărea din centrul Capitalei după cutremurul din 4 martie 1977)

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

Se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a pr. Ioan Iovan

În data de 17 mai se împlinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Ioan Iovan, duhovnicul Mănăstirii Recea din județul Mureș și mărturisitor al Ortodoxiei în închisorile comuniste. S-a născut în familia preotului Gavril și al preotesei Maria Iovan...

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

101 ani de la inaugurarea Mormântului Eroului Necunoscut

Vineri se împlinesc 101 ani de când România a inaugurat un monument omagial simbolic, Mormântul Eroului Necunoscut. Acesta reprezintă recunoștința poporului român față de cei care și-au dat viața pentru apărarea țării în Primul Război Mondial, făcând posibilă crearea...

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

17 mai: Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului (International Child Helpline Day) este serbată anual în data de 17 mai. Stabilită în anul 2003 de alianța internațională Child Helpline Interhational (CHI), ziua sărbătorește activitatea liniilor telefonice care oferă...

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

16 mai: Ziua internațională a conviețuirii pașnice

În data de 16 mai celebrăm Ziua internațională a conviețuirii pașnice. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin adoptarea rezoluției 73/160. „Ziua își propune să susțină dorința de a trăi și de a acționa împreună, uniți în diferențe și...