47 de ani de la cutremurul din 1977, dezastrul natural cu cele mai mari pagube din istoria României

de | mart. 4, 2024

Luni se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, dezastrul natural cu cele mai mari pagube din istoria recentă României.

Fenomenul a avut peste 7 grade magnitudine și a afectat în special Capitala, unde s-au numărat cele mai multe victime, 1400 din 1500. Numărul răniților a fost de peste 11.000.

Un raport din 1978 al Băncii Mondiale spunea că România a suferit, după cutremurul din 4 martie 1977, pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în București.

Printre victimele dezastrului din 1977 a fost și îndrăgitul actor Toma Caragiu, care și-a pierdut viața la vârsta de numai 51 de ani.

Greșeala actorului a fost că a încercat să iasă din bloc împreună cu regizorul Alexandru Bocăneț, iar scările s-au prăbușit cu ei, pentru că acestea cedează primele într-o mișcare tectonică. Ambii au decedat.

Dacă ar fi rămas pe loc, ar fi scăpat cu accidente minore, a relatat un martor ocular, actorul Costel Constantin, într-o emisiune online.

Pentru ca astfel de accidente tragice să nu se mai întâmple, Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat, în 2018, platforma FiiPregatit.ro, care are și o secțiune dedicată cutremurelor, cu sfaturi care îți pot salva viața în aceste situații.

Cele mai importante sfaturi sunt:

  • mobila din casă să fie bine ancorată în perete;
  • în momentul producerii cutremurului, dacă ești în bucătărie, ieși de acolo, pentru că în bucătărie sunt multe corpuri de mobilă suspendate care se pot desprinde dacă mișcarea tectonică este mai puternică;
  • în interior, stai în genunchi sub o masă, ținându-te cu o mână de piciorul ei și cu cealaltă protejându-ți capul și gâtul împotriva eventualei prăbușiri de obiecte grele peste masă;
  • pe stradă, îndepărtează-te pe cât posibil de clădiri, copaci, stâlpi și – mai ales – de liniile electrice suspendate;
  • nu în ultimul rând, roagă-te!

Sfinții ocrotitori în caz de cutremur sunt Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sf. Emidius din Ascoli, Sf. Împărăteasă Olga a Kievului și Sf. Longhin Sutașul, martor la Răstignirea Mântuitorului și mărturisitor al dumnezeirii Lui după ce pământul s-a cutremurat în acel moment: „Cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta!” (Matei 27:54).

Pe platforma FiiPregatit.ro găsești și sfaturi despre alte tipuri de situații de urgență, cum ar fi furtunile, inundațiile și incendiile.

Sursa foto: Facebook / Muzeul de fotografie (Blocul Dunărea din centrul Capitalei după cutremurul din 4 martie 1977)

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...