Prima joi din noiembrie este Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli

de | nov. 3, 2022

Statele membre UNESCO au declarat prima zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua internațională împotriva violenței și a bullying-ului în școli, inclusiv a hărțuirii cibernetice – ciberbullying.

Inițiativa atrage atenția că violența școlară, sub toate formele sale, reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare.

„În această zi, UNESCO dorește să reamintească tuturor victimelor bullying-ului că nu sunt singure. Întreaga comunitate internațională le susține și le este alături. Este timpul să punem capăt acestui flagel global o dată pentru totdeauna. Este timpul să facem acest lucru împreună”, transmite organizația.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil / de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

Cuvântul bullying nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul. În 2019, România a adoptat o lege împotriva bullying-ului.

Biserica se implică frecvent în proiecte de conștientizare a fenomenului sau în susținerea celor afectați. Subiectul a fost abordat recent la Congresul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Sursă foto: Fundația Sfânta Macrina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată Ziua limbii engleze

În data de 23 aprilie este celebrată anual Ziua limbii engleze la Naţiunile Unite, urmare a unei iniţiative din 2010 a Departamentului de Informare Publică a ONU care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia dintre cele şase limbi...

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Episcopul Iustin aniversează trei decenii de arhierie

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, aniversează miercuri 30 ani de la hirotonia în Arhiereu. PS Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel...

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este serbată în data de 15 aprilie. Aceasta a fost instituită în 2012 la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic. Data de celebrare a fost aleasă în memoria lui...