Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | dl Lucian Nastasă-Kovacs (AUDIO)

de | mart. 19, 2023

Ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei), Palatul Banffy este o maestuoasă clădire, careia i-au fost date, de-a lungul vremii, alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.
În anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951. Între anii 1960-74 la palat au avut loc vaste lucrări de restaurare. Muzeul s-a mutat în palatul parţial restaurat în 1962 şi a fost deschis publicului în 1965.
Astăzi, Palatul Banffy găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, fiind cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită realizate de Anton Schuchbauer. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României.
Invitat la Radio Renașterea, dl Lucian Nastasă-Kovacs a făcut o radiografie din punctul de vedere al istoricului, privind atât retrospectiv cât și în viitorul monumentalei clădiri a Palatului Banffy.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca | dl Lucian Nastasă-Kovacs (AUDIO)
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

În ultimul weekend de vacanță (6-8 septembrie 2024), în Piața Unirii, la Muzeul de Artă și pe strada M. Kogălniceanu din Cluj-Napoca vor avea loc spectacole de teatru pentru cei mari și pentru cei mici, concerte, ateliere, artiști pe picioroange și manifestări...

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate” | Ediția 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate, este un important eveniment dedicat tradiției și obiceiurilor rurale.  Anul acesta, noaptea care pune în lumină frumusețea satului autentic românesc, este organizată în data de 31 august 2024, iar în județul Cluj, trei muzee își deschid larg...