Cornelia Ardelean Archiudean a fost invitată în Prima zi de Paști la Radio Renașterea

de | apr. 16, 2023

Cornelia Ardelean Archiudean (n. 20 martie 1952, Ocnița) s-a născut în satul Ocnița, comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud.

A  studiat la Școala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan și primi pași în carieră i-a făcut la Casa de Cultură a Sectorului 5 din București. După ce a câștigat concursul de interpretare Floarea din grădină,  a cântat în cadrul Ansamblului folcloric Ciocârlia – rampă de lansare pentru mulți interpreți ai muzicii populare românești – dar și alături de alte formații artistice din București. Repertoriul său variat cuprinde peste 200 de cântece din zona de Câmpie a Transilvaniei.

După mutarea în orașul Bistrița, s-a căsătorit cu Florentin Archiudean – militar de carieră, fost coleg de bancă în clasele I – IV la școala generală din Ocnița.

În septembrie 2011 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Monor din județul Bistrița Năsăud. În aprilie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Teaca din județul Bistrița Năsăud, iar casa de cultură a comunei îi poartă numele. La 13 iulie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

Deţinătoare a Crucii Transilvane şi a Crucii Nordului, Cornelia Ardelean Archiudean ne-a vorbit în cadrul emisiunii „Arhiva de folclor” despre satul românesc şi Biserica străbună, despre pricesne, despre muzica populară atât de dragă sufletului ei și despre întregul parcurs în carieră.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cornelia Ardelean Archiudean a fost invitată în Prima zi de Paști la Radio Renașterea
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/mlese/" target="_self">Maria Leșe</a>

Maria Leșe

Intepretă de muzică populară, profesor, realizatoarea emisiunilor „Arhiva de folclor”, „Romanțe și cântece vechi” și „Din tezaurul folcloric românesc” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Convoiul morții și convoiul Vieții | Duminica a 20-a după Rusalii

Convoiul morții și convoiul Vieții | Duminica a 20-a după Rusalii

Ev. Luca 7, 11-16 Învierea fiului văduvei din Nain „Şi după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain şi cu El împreună mergeau ucenicii Lui şi multă mulţime. Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă,...

Poruncile bisericești

Poruncile bisericești

Începând cu această emisiune (difuzată în data de 05 octombrie 2024) vom vorbi despre poruncile bisericești. Ele privesc îndatoririle credincioșilor față de Biserică și derivă oarecum din învățătura Bisericii dezvoltată din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție....

Nădejdea din perspectiva filocalică

Nădejdea din perspectiva filocalică

Aducem în discuție în această emisiune o temă legată de spiritualitate. Vom vorbi despre nădejde, una din cele trei virtuți teologice. Ca virtute, nădejdea este un dar însă se și cultivă. În felul acesta omul aspiră la ceva înalt, legând viața de aici cu cea de...

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Dragi ascultători! În cadrul emisiunii „Preot și comunitate”, îl avem astăzi alături pe Părintele Vasile Trif, slujitor al altarului în îndepărtatele ținuturi ale „țării arțarului”, Canada. Vom discuta despre „Pastorația din Canada și provocările ei”. Părintele Vasile...