Părintele Dionisie Ignat a trecut la viața veșnică în urmă cu 20 de ani: Trebuie răbdare în suferințe și necazuri

de | mai 11, 2024

Ieroschimonahul Dionisie Ignat, starețul Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Colciu din Athos a trecut la viața veșnică în urmă cu 20 de ani, în data de 11 mai 2004.

Părintele Dionisie Ignat a trăit în Sfântul Munte Athos timp de 78 de ani, fiind un mare sihastru și duhovnic al multor părinți athoniți, stareți, ieromonahi, pustnici, monahi și pelerini.

„Trebuie răbdare în suferințe și necazuri”, era unul dintre sfaturile duhovnicești pe care părintele le oferea pelerinilor.

„Dumnezeu nu pedepsește, ci te mângâie, te cearcă, și ai să ai mare plată de la Domnul. Să nu crezi că te-a pedepsit Dumnezeu. Mai aproape este Domnul de cel bolnav, deci și de tine”.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de de la recunoașterea statutului de patriarhie, Biserica Ortodoxă Română va proclama anul viitor canonizarea a 15 cuvioși și mărturisitori, printre care se numără și Părintele Dionisie Ignat.

Ieroschimonahul Dionisie Ignat

Dumitru, după cum a fost botezat, s-a născut în data de 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din judeţul Botoşani.

În 1926 a mers în Sfântul Munte Athos împreună cu fratele său Gheorghe, cu 10 ani mai mare decât el. Dumitru a fost tuns în monahism la vârsta de 17 ani cu numele Dionisie.

Părintele Dionisie a avut mulți fii duhovnicești printre monahii din Sfântul Munte și nu numai, dintre care îl amintim pe Părintele Iosif Vatopedinul, ucenicul Sfântului Iosif Isihastul.

Dionisie avea strânse legături duhovnicești și cu Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Ieroschimonahul Ioan Guțu și cu Protosinghelul Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu.

Între cei care au primit sfaturi de la Părintele Dionisie Ignat se numără și Regele Charles al 3-lea al Marii Britanii, care a participat la înmormântarea duhovnicului.

Părintele Dionisie a trecut la viața veșnică la vârsta de 95 de ani, fiind considerat drept unul din cei mai mari duhovnici ai Sfântului Munte Athos.

Sursă foto: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român. Ziua Satului...

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017.  Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de...