Comemorarea a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și a 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare

de | iun. 1, 2024

Sâmbătă, 1 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și a 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, a numeroși istorici și oameni de cultură, în frunte cu președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Ramona Socolan.

După oficierea Sfintei Liturghii, în centrul municipiului Satu Mare, la Bustul lui Avram Iancu, cei doi ierarhi au oficiat slujba Parastasului. Au fost rostite alocuțiuni și au fost depuse coroane și jerbe de flori.

De la ora 13:00, la Casa de Cultură din Satu Mare a avut loc Simpozionul științific „Avram Iancu. Moții – făuritori de neam și țară” și lansarea cărții „Biografia lui Avram Iancu” de Iosif Sterca Șuluțiu din Cărpeniș. Au participat Mitropolitul Andrei al Clujului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, academicieni, istorici și personalități marcante din domeniul culturii care au subliniat importanța moștenirii lui Avram Iancu și a contribuției satelor de moți la identitatea culturală a județului Satu Mare și nu numai.

Printre conferențiari s-au numărat acad. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan  – membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, prof. Victor Bercea – președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România, Mircea Dobra – președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, dr. Daniela Bălu – directorul Muzeului Județean Satu Mare, prof. dr. Mirela Mocan de la Liceul Tehnologic de Turism Arieșeni și alți invitați.

De la ora 14:30, pe scena din Centrul nou al municipiului Satu Mare a fost organizat un program cultural-patriotic în memoria eroului național Avram Iancu.

Evenimentele au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” -filiala Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, în contextul istoric al anului 2024, declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu prilejul împlinirii a două secole de la nașterea eroului națiunii române.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto: Tudor Ciocotișan / Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA