Academicianul Ioan Bolovan a evocat personalitatea lui Avram Iancu la ședința Preoților din Protopopiatul Cluj 1

de | iun. 18, 2024

Personalitatea marelui revoluționar pașoptist Avram Iancu a fost evocată marți, 18 iunie, la ședința administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1, care l-a avut ca invitat special pe academicianul Ioan Bolovan. Evenimentul a avut loc, deloc întâmplător, la Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, unde, în vechea clădire a casei parohiale din Cluj-Mănăștur, tinerimea română din Cluj-Napoca, în frunte cu Florian Micaș, Iosif Hodoș, Oprea Moroianu și Ioan Suciu, cărora li s-au alăturat Alexandru Papiu Ilarian și Ioan Buteanu, a redactat, în 27-28 martie 1848, primul proiect de Revendicări Naționale Revoluționare care va fi definitivat de Marea Adunare Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

Preoții au asistat la o veritabilă lecție de istorie, la un util curs despre una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei noastre naționale. Un lider de seamă al Revoluției de la 1848 din Transilvania, care prin curajul și determinarea sa a devenit un adevărat model de patriotism și devotament pentru țară, la 200 de ani de la nașterea sa, Avram Iancu rămâne un simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională, a subliniat academicianul Ioan Bolovan. Cu acest prilej, domnia sa a prezentat și cartea „Avram Iancu – o viață de erou”, semnată de Silviu Dragomir, pe care o consideră „cea mai bună și mai onestă monografie despre Avram Iancu”. Este vorba despre o ediție critică, bazată pe manuscrise. De asemenea, istoricul Ioan Bolovan a surprins imaginea lui Avram Iancu în cronicile străine, în special ale intelectualilor maghiari. La final, domnia sa a răspuns la întrebările venite din partea celor prezenți. Gazda evenimentului, Părintele Protopop Dan Hognogi, i-a mulțumit pentru prelegere și i-a oferit, în semn de apreciere, un ”buchet” de acatiste. Academicianul Ioan Bolovan este membru în Adunarea Națională Bisericească și o prezență obișnuită și constantă la întâlnirile preoților din Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1.

Academicianul Ioan Bolovan a evocat personalitatea lui Avram Iancu la ședința Preoților din Protopopiatul Cluj 1

În cea de-a doua parte a întâlnirii, au fost dezbătute chestiuni administrative, iar Părintele Vicar Dumitru Boca le-a adresat preoților câteva îndemnuri utile, în vreme ce Părintele Protopop Dan Hognogi le-a adus la cunoștință celor prezenți informații despre taberele organizate la nivelul protopopiatului și despre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, care va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie, la Bistrița.

Mai multe fotografii AICI.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA