Ziua Iei: „Templu la purtător” și imagine a lumii, ne conferă o identitate culturală inimitabilă

de | iun. 24, 2024

În 21 iunie 2022, Președintele Klaus Iohannis a promulgat declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Iei în România. Evenimentul a avut loc cu puțin timp înainte de a zecea ediției a Zilei Universale a Iei, celebrată în 24 iunie, de Sânziene, de comunitatea La blouse roumaine.

În același an, chiar de Ziua Națională a României, UNESCO aproba dosarul comun depus de România și Republica Moldova pentru includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Universal Imaterial.

„Aceste broderii poartă o poveste a vieții”, a spus atunci Prințesa Haifa Al-Mogrin, din Delegația Permanentă a Regatului Arabiei Saudite pe lângă UNESCO. „Este un templu la purtător. Această tradiție este continuată, pentru că e o moștenire culturală vie.”

„Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conține o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste și ne dau în același timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”, spunea profesorul și folcloristul Ioan Sorin Apan.

UNESCO descrie astfel ia, sau cămașa cu altiță:

„Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr, numită altiță, este o parte esențială a costumului popular bărbătesc și femeiesc din România și Republica Moldova. Combină croiul simplu cu ornamentații bogate și colorate, cusute prin tehnici complexe.”

De Ziua Iei au loc numeroase evenimente culturale dedicate acesteia. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Ambasada României în Italia au inaugurat recent o expoziție la Roma, intitulată „România-Italia: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”.

Muzeul bucureștean urmează în curând să inaugureze o expoziție și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Aceasta se va intitula „BogatIA Sudului Românesc. Cămașa cu Altiță în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român. Ziua Satului...

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017.  Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de...