Hramul de vară al Mănăstirii Someșul Cald și rasoforia a trei viețuitoare din cadrul așezământului monahal

de | iun. 24, 2024

În a doua zi de Rusalii (sărbătoarea Sfintei Treimi), luni, 24 iunie 2024, zi în care este prăznuită și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.

De la ora 9:30, în biserica mănăstirii, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba rasoforiei pentru trei viețuitoare din cadrul așezământului monahal. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură.

Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de clerici, printre care protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Someșul Cald – părintele Dan Popovici, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Anghelos” din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, duhovnicul așezământului monahal, pr. Dan Popovici, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” de la Someșul Cald a fost înființată în anul 2013, fiind situată pe un platou înalt, pe locul numit Vârful Plopului, în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel.

Piatra de temelie a complexului monahal a fost pusă la data de 1 noiembrie 2013, iar pe 23 iunie 2014, în ajunul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, s-a pus piatra de temelie a bisericii mănăstirii. Ansamblul monahal este format din biserica mare, un paraclis, chilii, ateliere și o gospodărie anexă.

Proiectul bisericii a fost realizat în stil bizantin, de o echipă de arhitecți condusă de inginerul Claudiu Șipoș. Pictura a fost realizată în tehnica frescă, de către pictorul Claudiu Mihăilă și echipa sa. Sfântul lăcaș a fost târnosit la data 28 august 2022, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Ctitorii mănăstirii sunt familia Salanță Vasile și Angela, care au donat terenul și s-au îngrijit de ridicarea ansamblului monahal, fiind singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea are și un hram de vară, acesta fiind sărbătorit în ziua Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

În prezent, obștea mănăstirii de la Someșul Cald este formată din 10 viețuitoare, fiind îndrumate de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA