Aniversarea a 80 de ani de atestare documentară a pompierilor militari din Cluj

de | iul. 8, 2016 | Actualitatea religioasă

În fața Teatrului Național din Cluj-Napoca a avut loc astăzi, 8 iulie 2016, de la ora 11:00 ceremonialul organizat de pompierii clujeni la împlinirea a 80 de ani de la înființarea instituției.

La eveniment a fost prezent șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Ovidiu Vasilică. Au mai luat parte, reprezentanți ai autorităților județene și locale, personal din structurile suport și toate subunitățile de intervenție a ISU Cluj, parteneri străini, precum și cadre în rezervă ale unității de pompieri.

Un moment solemn din cadrul festivității a fost înmânarea drapelului de luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, drapel binecuvântat de Mitropolitul Andrei.

Prezent la ceremonie, Înaltpreasfinția Sa s-a rugat pentru sănătatea celor care își riscă viața în misiunile de salvare: „Lucrătorii din inspectoratul dumneavoastră își pun viața pentru noi atunci când e nevoie, ne apără și în situațiile de urgență sunt primii care dau ajutorul. Îl rugăm pe Dumnezeu să îi întărească, să îi apere, să îi ocrotească, pe ei și pe comandanții lor”.

„Sunteți simbolul celor care întotdeauna îi servesc pe semenii lor”

Extrem de solemn a fost și mesajul transmis de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care i-a felicitat pe pompieri pentru curajul pe care îl au de a fi mereu în serviciul semenilor lor: „Mai deosebit decât ziua în care primiți drapelul de luptă al unității pe care o reprezentați nu există. Dumneavoastră sunteți simbolul celor care care întotdeauna servesc în serviciul semenilor lor. Este arma salvatorilor universali care oricând, oriunde este nevoie sunteți prezenți, care mergeți spre pericole când alții fug de pericole, când mergeți să îi salvați pe cei care au nevoie”.

 

„În ultimii ani atât de mult s-a transformat arma pe care o reprezentați astfel încât nu mai există o situație în care să nu fiți implicați. Că suntem în fața unor incendii, că suntem în fața inundațiilor, că suntem în fața unor calamități,  că suntem în fața urgențelor medicale oricând populația știe că poate să aibă încredere în voi. Populația știe că acolo la nevoie veți fi prezenți alături de ei”, a mai adăugat Raed Arafat.

Caravana „Fii pregătit” te învață să dai primul ajutor

În perioada 8 iulie – 30 septembrie, pompierii clujeni vor organiza „Caravana ‘Fii pregătit’ care va pleca din Cluj Napoca și va parcurge întreaga țară, oprindu-se atât în marile orașe, cât și în zonele rurale.

În această caravană, doritorii vor putea învăța de la specialiști să acorde primul ajutor în caz de pericole sau accidente. Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale și de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanților.

Participanții vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cursul va conține și o parte practică interactivă, în care vor fi prezentate măsurile de prim ajutor de către un paramedic SMURD, precum și demonstrații de stingere a incendiilor.

Cursurile de instruire medicală se adresează atât populației, cât și profesioniștilor din cadrul sistemului de urgență și sunt susținute de formatori specializați, angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

Ultimele articole

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Despre Părintele Iosif Vatopedinul

Când Gheronda Iosif a ajuns să aibă el însuși obște, le spunea părinților spre folos duhovnicesc, următorul lucru: „La prima mea mănăstire, munceam cel puțin 16 ore pe zi. Și cu toate acestea, am citit cu atenție tot Vechiul Testament de 3 ori. Am citit cele 14...