Arhidiaconul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula a trecut la cele veșnice

de | apr. 3, 2023

A fost bine-cunoscut comunității științifice și artistice din România, fiind cel mai însemnat reprezentant al centrului de pictură de la Nicula din ultima jumătate de veac.

La începutul verii 2022 a fost sărbătorit la Cluj-Napoca, la  împlinirea celor 80 de ani de viață și zeci de ani de activitate artistică, printr-o expoziție retrospectivă și un album aniversar, realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Mitropolia Clujului și Mănăstirea Nicula. Totodată, instituția a depus la Ministerul Culturii un dosar pentru ca părintelui Ilarion să îi fie acordat titlul de Tezaur Uman Viu. Contribuția sa decisivă în a reînnoda, a reactiva meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă la Nicula a fost recunoscută în țară și în străinătate, prin numeroasele volume dedicate, diplome primite, dar și expoziții care i-au fost organizate.

Slujba înmormântării va fi oficiată de către ÎPS Părinte Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, miercuri, 5 aprilie 2023, la ora 14:00.

Născut la 16 februarie 1942, în satul Breaza din jud. Bistrița-Năsăud, ea fost monah în mânăstirea Nicula de peste 40 de ani. A devenit specialist în tehnica picturii pe sticlă trecând de la realizarea „replicilor” după vechi icoane de la Nicula, la propriile creații care se păstrează în spațiul tradițional. Ani în șir icoanele părintelui Ilarion n-au putut fi văzute decât în trapeza mânăstirii. Prima expoziție de icoane pe sticlă a monahului de la Nicula a fost organizată în 1990 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. În ultimii ani, organizarea unor expoziții în Elveția, Franța, Austria, Statele Unite, i-au adus recunoașterea și prețuirea peste hotare. Și-a încheiat activitatea de pictor cu o expoziție la Palatul Patriarhiei Române din București, cu prilejul manifestărilor legate de împlinirea a 450 de ani de atestare documentară a Mânăstirii Nicula, aflăm în cartea Monografia Manastirii Nicula, scrisă de Arhim.  Dumitru Cobzaru.

Părintele arhidiacon Ilarion a reprodus aproximativ 40 de teme. Majoritatea au fost zugrăvite în două, trei, sau chiar mai multe variante, aşa cum făceau şi vechii iconari de la Nicula. În cei aproape 50 de ani de creație artistică, a realizat în jur de 200 de icoane pe an, rezultând aproape 6.000 de icoane pictate. Dintre ele, puțin peste 100 se găsesc acum în mănăstire, restul făcând parte din diverse colecții muzeale sau personale din țară și străinătate.

Dintre numeroasele invitații primite pentru a-și prezenta icoanele, se remarcă cele venite de la Consulatul României la New York, în 1997, Patriarhiei Române din București, în 2002, sau expoziția aniversară, cuprinzând 80 de icoane, din vara anului 2022, la Cluj-Napoca. În perioada 1990-2000, monahul iconar Ilarion Mureșan a călătorit pentru expoziții și susținere de ateliere de pictură în: Franța, Germania, Elveția, Italia, Austria, Canada și SUA. După 2000, s-a concentrat pe transmiterea meșteșugului pictării pe sticlă către ucenicii care veneau tot din mediul monastic.

În tinerețe și-a dovedit vocația de a colecționa și a recupera valori, printr-o campanie asiduă de deplasări în teren, înapoi în vatra satelor, de unde a reușit să adune pentru patrimoniul mănăstirii, vechi icoane pe lemn și sticlă. De la cele 10 piese vechi pe lemn și sticlă găsite în așezământ în 1962, colecția mănăstirii a ajuns, după 10 ani, la peste 700 astfel de valoroase piese. După pierderea lor, în incendiul din 1973, părintele a reluat campania.

Numeroasele expoziții naționale și internaționale din palmares, filmele etnografice sau diplomele obținute, toate creionează portretul unui iconar remarcabil. Se adaugă volumele și articolele de specialitate, semnate de: Maria Bocșe, Gheorghe Arion, Marcel Muntean, Ioan Podea sau Pr. Ioan Bizău, care îi recunosc astfel rolul esențial de a relua și continua tradiția pictării pe sticlă la Nicula.

Dumnezeu să-l odihnească!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA