Arhim. Dumitru Cobzaru: Rugăciunile să fie un strigăt permanent după Dumnezeu

de | mart. 4, 2017 | Actualitatea religioasă

În prima săptămână a Postului Mare, în toate Mănăstirile Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-au oficiat slujbele specifice acestei perioade liturgice: în primele zile ale săptămânii, slujba Canonului Sântului Andrei Cretanul, iar miercuri și vineri Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
Exarhul mănăstirilor, Arhim. Dumitru Cobzaru, a vizitat în această perioadă specială mai multe mănăstiri din Arhiepiscopie unde, alături de obștile monahale, a oficiat slujba Canonului Sfântului Andrei Cretanul, apoi a adresat cuvinte de învățătură și zidire sufletească.

Luni, prima mănăstire vizitată a fost cea din localitatea Cristorel, județul Cluj. Părintele Dumitru a slujit alături de duhovnicul mănăstirii, Ierom. Siluan Trâmbițașu.

Rugăciunile pe care le facem noi atât cele din biserică, dar mai ales cele personale, să fie un strigăt permanent după Dumnezeu: Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!

Acesta este îndemnul pe care părintele Dumitru l-a adresat atât viețuitoarelor mănăstirii, aflate sub îndrumarea maicii starețe monahia Paraschiva Buculei, dar și credincioșilor prezenți la slujbă.


Marți a fost rândul călugărilor de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula să oficieze alături de exarhul Dumitru Cobzaru, Canonul cel Mare. Starețul așezământului monahal, Arhim. Nicolae Moldovan, alături de obștea de viețuitori, au primit și câteva îndemnuri pentru a petrece această perioadă specială:

De multe ori este greu să conviețuim cu noi înșine și ajungem și la deznădejde, pentru că nu mai știm cum să ne strunim mintea, inima și trupul. Vă îndemn să aveți răbdare cu voi înșivă și toate se vor rezolva.

Miercuri, în cea de-a treia zi a postului mare, Exarhul mănăstirilor a vizitat Mănăstirea din orașul Cluj-Napoca, aflată pe strada Arțarului nr. 7-11 și închinată Sfintei Cuvioase Elisabeta. Stavrofora Maria Asaftei, alături de viețuitoarele așezământului monahal, l-au întâmpinat cu mare bucurie, după care au asistat la slujba Canonului. Alături de părintele Dumitru a slujit și Ierom. Natanael Zamfirache, duhovnicul mănăstirii.


Joi, la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, s-a oficiat slujba Pavecerniței împreună cu Canonul Sf. Andrei, episcopul Cretei. Mănăstirea, având hramurile „Mihai Vodă” și „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, este situată pe locul unde marele voievod Mihai Vodă a fost asasinat. Maicile de aici, alături de Monahia Andreia Zdrobău și de Protos. Ilie Hanuschi, duhovnicul obștii, au primit câteva îndemnuri și încurajări de la exarhul mănăstirilor despre cum să petreacă perioada cea mai încărcată duhovnicește a anului, Postul Mare.

Ultimele articole

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Bătrânul Amfilohie zicea: „Până ce inima noastră nu este locuită de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca nişte bărci fără carburant în motor.” Şi el adăuga: “Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, şi atunci inima noastră va tresălta de bucurie”....

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...