Arhim. Teofil Lefter, ctitor de mănăstire și de suflete: 12 ani de la mutarea la Domnul

de | feb. 2, 2024

Anul acesta, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului,  se împlinesc 12 ani de la mutarea la cele veșnice a Arhim. Teofil Lefter, fostul stareț al Mănăstirii Pângărați, pe care a rectitorit-o cu ascultare și dăruire.

În tot timpul în care a coordonat lucrările de la mănăstire, a continuat slujirea de duhovnic și actele de milostenie, ceea ce l-a făcut pe Părintele Patriarh Daniel să transmită, după mutarea la cele veșnice a arhimandritului, că acesta a fost „ctitor-înnoitor de mănăstire și de suflete”.

La parastasul de șapte ani al Arhimandritului Teofil Lefter, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a afirmat că Mănăstirea Pângărați a fost candela vieții starețului, iar untdelemnul ei (adică faptele bune, conform parabolei celor 10 fecioare) au fost frații din obște și credincioșii veniți să caute sprijin și mângâiere sufletească.

„Vrednicul de pomenire arhimandrit Teofil Lefter a avut la Pângărați o grea misiune. Fiind un mare iubitor al rânduielilor de demult și al pravilei, dar și al inovațiilor folositoare, Sfinția Sa a îmbinat cu pricepere în ființa lui și pe Marta, și pe Maria”, scrie Ieromonahul Vasile Bîrzu într-o monografie a mănăstirii.

Scurtă biografie

Arhim. Teofil Lefter s-a născut în 7 martie 1959 la Letea Veche, județul Bacău, iar în 1986 s-a închinoviat la Bistrița Neamțului.

A depus voturile monahale în 1987, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, iar în același an a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah.

În 1990 a intrat în obștea Mănăstirii Pângărați, iar în 1996 a fost numit stareț al acesteia. Sub păstorirea sa a fost renovată vechea biserică a mănăstirii, datând din secolul al XVI-lea, și a fost construită noua biserică (2002 – 2007), sfințită în 2010.

Arhim. Teofil Lefter, ctitor de mănăstire și de suflete: 12 ani de la mutarea la Domnul
Frumusețea comuniunii: obștea Mănăstirii Pângărați în fața noii biserici. Foto: Mănăstirea Pângărați

Cu prilejul sfințirii, Patriarhul Daniel i-a acordat Arhim. Teofil Lefter Crucea Patriarhală pentru clerici, ca semn de prețuire pentru activitatea de stareț și de ctitor. Noua biserică a fost închinată Sfinților Simeon și Amfilohie de la Pângărați, canonizați în 2008.

Arhimandritul a plecat la Domnul în ziua praznicului Întâmpinării Domnului 2012, când se împlineau 25 de ani de la tunderea sa în monahism. Astfel, viața sa de monah s-a desfășurat între două sărbători ale Întâmpinării Domnului Hristos, Care cu siguranță l-a așezat în lăcașurile Sale cerești.

Foto credit: Mănăstirea Pângărați

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 – 23 ianuarie 2018)

Aspazia Oțel Petrescu, „sfânta din închisoare” s-a născut pe data de 9 decembrie 1923, în comuna Cotul Ostriței (Ucraina de astăzi). A fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. În timp ce studia la Liceul din Bălți după numai un trimestru este...

8 decembrie, Ziua Constituţiei României

8 decembrie, Ziua Constituţiei României

A 8-a zi a lunii decembrie este dedicată Constituţiei României. Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din decembrie 1989 și a fost adoptată, în forma iniţială, în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării...

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

18 noiembrie: Ziua europeană a informării despre antibiotice

18 noiembrie: Ziua europeană a informării despre antibiotice

Ziua europeană a informării despre antibiotice este marcată la data de 18 noiembrie, fiind coordonată de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Disease Prevention and Control – ECDC). Organizarea acestei zile reprezintă o iniţiativă europeană în...