Atelier de icoane pe sticlă în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Telciu

de | aug. 28, 2021 | Actualitatea religioasă

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Telciu a organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic din localitate un atelier de pictură pe sticlă. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul lunii august și au fost coordonate de domnișoara Ana Platon, doctor în teologie și specialist în artă sacră.

Atelierul a fost dedicat tinerilor din parohie, cu vârste între 6 și 17 ani. Atelierele au avut loc de două ori pe săptămână, respectiv în fiecare miercuri și sâmbătă de la ora 10.00 și au fost precedate de o rugăciune rostită în biserica parohiei. Spațiul de lucru a fost pus la dispoziție de conducerea școlii.

Scopul proiectului a fost acela de a-i familiariza pe tineri cu teologia și arta icoanei.

Cei 20 de participanți s-au arătat foarte interesați, atât de însemnătatea icoanei în cultul creștin ortodox, cât și de tehnica picturii pe sticlă după cunoscutul stil Nicula. Parohia noastră a achiziționat și a pus la dispoziția participanților toate materialele necesare desfășurării activității, iar domnișoara Ana Platon a coordonat în calitate de specialist și în mod voluntar toate lucrările atelierului, a declarat preotul paroh, pr. Anton-Viorel Pop.

După finalizarea lucrărilor atelierului de pictură, în data de 22 august, la finalul Sfintei Liturghii, preoții parohiei, pr. Ioan Dănuț Părăscan și pr. Anton-Viorel Pop, au făcut rugăciune de sfințire a icoanelor, iar domnișoara Platon a mulțumit tuturor celor implicați și a oferit elevilor câte o diplomă de participare.

De asemenea, fiecare cursant al acestui atelier a luat acasă icoana pe care a pictat-o pentru a o păstra cu evlavie și pentru a-i fi călăuză în rugăciune.

Ultimele articole

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

Patrichie episcopul a stat de față înaintea eparhului Iulie care, căutând să-l facă să se închine la idoli, îi spunea că izvorârea apelor celor calde se face prin purtarea de grijă a zeilor și sunt vărsate pentru binele oamenilor. Sfântul mucenic i-a răspuns că...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...