Bătrânețea, depozitar al înțelepciunii

de | mart. 18, 2022

„Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!”, zice un vechi proverb românesc. În ce măsură mai este astăzi privită senectutea ca un depozitar al înțelepciunii? Este vârsta a treia o bucurie sau o povară? Ne temem de bătrânețe, de boală sau de moarte?

Societatea contemporană, axată pe productivitate, aduce zilnic un elogiu tinereții. Oriunde te uiți, e plin de reclame la clinici și tratamente estetice, pastile minune care ascund vârsta sau chiar promit minuni. Ei bine, într-o astfel de societate, raporturile de putere se schimbă, iar bătrânii își pierd statutul de oameni cu experiență, cu un depozit de cunoștințe, numai bune de împărtășit tinerelor generații. Chiar dacă și-ar dori ca urmașii lor să nu mai repete aceleași greșeli, să nu treacă prin aceleași greutăți, arareori se întâmplă să fie ascultați.

Poartă cultura postmodernă o vină? Cum ne raportăm la bătrânețe? Ne pregătim din timp sau fugim de ea prin intermediul unei vieți extravagante, operații estetice și printr-o vestimentație caraghioasă? Ce ne spune Biblia? Ce ne învață tradiția bimilenară a Bisericii? Sunt doar câteva din întrebările la care căutăm un răspuns împreună cu domnul Gabriel Noje, doctor în Teologie.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Bătrânețea, depozitar al înțelepciunii
Bătrânețea, depozitar al înțelepciunii
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 4)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 4)

Omul trebuie să-și simplifice viața atât în plan exterior, cât și în plan interior, altfel e destul de probabil că sufletul și casa sa vor deveni niște debarale unde va îngrămădi o mulțime de lucruri fără rost și unde nu va mai încăpea nimic altceva. Dacă ne...

Inima omului

Inima omului

După învățătura Sfinților Părinți, inima este centru duhovnicesc al tuturor darurilor Sfântului Duh și al tuturor faptelor bune, care își au sediul tot în inimă. Dacă punem străjer pe minte, adică gândul cel bun, el nu va lăsa să intre înăuntru păcatele celor cinci...