Bătrânețea, depozitar al înțelepciunii

de | mart. 18, 2022

„Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!”, zice un vechi proverb românesc. În ce măsură mai este astăzi privită senectutea ca un depozitar al înțelepciunii? Este vârsta a treia o bucurie sau o povară? Ne temem de bătrânețe, de boală sau de moarte?

Societatea contemporană, axată pe productivitate, aduce zilnic un elogiu tinereții. Oriunde te uiți, e plin de reclame la clinici și tratamente estetice, pastile minune care ascund vârsta sau chiar promit minuni. Ei bine, într-o astfel de societate, raporturile de putere se schimbă, iar bătrânii își pierd statutul de oameni cu experiență, cu un depozit de cunoștințe, numai bune de împărtășit tinerelor generații. Chiar dacă și-ar dori ca urmașii lor să nu mai repete aceleași greșeli, să nu treacă prin aceleași greutăți, arareori se întâmplă să fie ascultați.

Poartă cultura postmodernă o vină? Cum ne raportăm la bătrânețe? Ne pregătim din timp sau fugim de ea prin intermediul unei vieți extravagante, operații estetice și printr-o vestimentație caraghioasă? Ce ne spune Biblia? Ce ne învață tradiția bimilenară a Bisericii? Sunt doar câteva din întrebările la care căutăm un răspuns împreună cu domnul Gabriel Noje, doctor în Teologie.

Cultură, morală, societate
Cultură, morală, societate
Bătrânețea, depozitar al înțelepciunii
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica a III –a după Paști (A Mironosițelor) | Marcu 15, 43-47

Duminica de astăzi, cunoscută drept a Mironosițelor sau a Miroforelor, poate fi considerată sărbătoarea femeii și feminității creștine. Virtuțile care reprezintă, prin excelență, femeile sunt: credincioșia, evlavia, delicatețea, discreția, pudoarea, buna-cuviință,...

Apostol Fapte 6, 1-7 – Alegerea celor șapte diaconi

Apostol Fapte 6, 1-7 – Alegerea celor șapte diaconi

Pericopa aceasta apostolică ne vorbește despre creșterea numărului credincioșilor din Biserica Ierusalimului, fapt ce duce la apariția unor nefericite conflicte între membrii ei. Văduvele creștine care proveneau dintre mediile păgâne, erau trecute cu vederea la...