Binecuvântarea lucrărilor efectuate la sediul Protopopiatului Turda și conferința preotească de primăvară

de | mai 16, 2023

Marți, 16 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultimii doi ani la sediul Protopopiatului Ortodox Turda și a prezidat conferința preotească de primăvară a clericilor din Protoieria Turda.

De la ora 10:00, în prezența clericilor din cuprinsul Protopopiatului Turda, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la sediul Protopopiatului Turda, fiind situat pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 25, municipiul Turda. În perioada 2021-2023, interiorul clădirii, unde protopopiatul își desfășoară activitatea încă din anul 1901, a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare. Au fost renovate birourile administrative și arhiva, a fost extinsă și renovată sala de ședințe, precum și sala pentru întâlnirile și activitățile cu tinerii, încăpere destinată în special Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Români – Filiala Turda.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea sediului.

Apoi, în sala de ședințe a protopopiatului, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură și a prezentat tema omagială a anului 2023, proclamat ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul vârstnicilor în viața Bisericii și a societății actuale.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ierarh, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Cuvintele bătrânilor” de Părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind tradusă din limba franceză de Înaltpreasfinția Sa.

 

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Năsăud (22 mai), Gherla (29 mai) și Dej (30 mai).

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate  ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA