Binecuvântarea lucrărilor efectuate până în prezent la Biserica „Sf. Ap. Andrei” din Apahida

de | dec. 20, 2020

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 20 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Apahida, Protopopiatul Cluj I.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserica din localitate, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, care este aproape finalizată, urmând ca de anul viitor să se realizeze pictura în tehnica frescă.

Apoi, de la ora 10:00, ierarhul a oficiat prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, înconjurat de un sobor de clerici. Până acum, slujbele au fost săvârșite la demisolul bisericii.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul prof. Ciprian Cherecheș, de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preotul paroh Sorin Trâncă, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Plinirea vremii”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cluj-Napoca, dirijat de teologul Grigore Chira. La chinonic, grupul de copii „Kids Sing”, coordonat de prof. Ioana Moldovan, a susținut un microconcert de colinde.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Sorin Lucian Trâncă, iar primarului comunei Apahida, Grigore Fati, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

La finalul slujbei, preotul paroh Sorin Trâncă a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, i-a oferit chiriarhului o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul bisericii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, în prezența credincioșilor și a oficialităților locale. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Înființarea unei noi parohii ortodoxe în localitatea Apahida a fost decisă în vara anului 2011, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor din zona blocurilor de pe strada Libertății.

În același an, în data de 1 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, iar lucrările propriu-zise au debutat în vara anului următor.

În prezent, biserica este aproape finalizată, urmând ca de anul viitor să se realizeze pictura în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI  

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA