Biserica de lemn, monument istoric, a Parohiei Aghireșu-Fabrici, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | iul. 12, 2020

În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 12 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Aghireșu-Fabrici, Protopopiatul Huedin, județul Cluj.

Cu acest prilej, chiriarhul a resfințit biserica de lemn, monument istoric, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, ridicată în urmă cu 280 de ani, care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

De asemenea, Mitropolitul Andrei al Clujului a binecuvântat noul altar de vară, construit în curtea lăcașului de cult, fiind pus sub ocrotirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Sfântul Munte Athos, cinstită astăzi în Biserica Ortodoxă.

Apoi, de la ora 10:00, la altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Sebastian Șerban, arhidiaconul Andrei Stoian, fiu al satului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre indiferentismul religios din societatea actuală.

„Sunt mulți contemporani de-ai noștri care n-au preocupări religioase, nici nu le este milă de contemporanii lor ca să îi ajute în necazurile pe care le au, ci se gândesc mai mult la cele materiale, la câștigul lor. Sunt indiferenți din punct de vedere religios, așa cum erau locuitorii din Gadara, erau preocupați de porcii lor. Și, mai mult decât atât, cei din Gadara ca și cei de astăzi nu prea cred în existența diavolului. Credem în nenumărate mici rele, ne e teamă de nenumărate primejdii, dar am încetat să mai credem în existența lui și să ne fie frică de adevărata primejdie. Răul cel mare e diavolul. În spatele lucrurilor care ni se par nouă normale, cu multă discreție lucrează diavolul. Și dumneavoastră mi-ați putea da o seamă de exemple, cât de șiret este el. Exemplu pe care vi l-aș putea da concret, acum, din zilele acestea, este că comunitatea internațională nu a reacționat așa cum se cuvine când a fost vorba de Biserica «Sfânta Sofia», unde sute de ani creștinii s-au rugat, acum să fie transformată în moschee, e un păcat mare”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Silviu Rad, profesor de religie la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, pe seama Parohiei Jucu Gară, Protopopiatul Cluj I, iar pe monahul Nicolae Bădescu, de la Mănăstirea Oarța de Sus, l-a hirotonit ierodiacon.

La chinonic, Maria Șerban, elevă la Seminarul Teologie Ortodox din Cluj-Napoca, a interpretat mai multe pricesne.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Sebastian Șerban, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Prim-epitropul parohiei, Mircea Marc, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

Biserica de lemn, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, monument istoric, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1740 după unii istorici), a fost strămutată din satul vecin, Dumbrava, în anul 1972, în noul cimitir al localității Aghireșu-Fabrici. Stilul arhitectural al bisericii de lemn este specific zonei de nord a Munților Apuseni.

Parohia Aghireșu-Fabrici deține și o biserică de zid, construită în perioada 1991-2000.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a 5-a după Rusalii (a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei), 12 iulie 2020,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 12 iulie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA