Biserica din Huta Certeze, târnosită de Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

de | aug. 19, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Duminică, 18 august 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiei Huta Certeze, Protopopiatul Oaş, şi a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi arhidiaconi. 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la slujba de târnosire au fost date de Grupul Psaltic „Thelogos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a interpretat „Cântecul satului românesc” de Mihail Bucă, dirijorul  Corului Bizantin „Tronos” al Patriarhiei Române.

Episcopul Iustin: „Biserica Ortodoxă, ca mamă spirituală a acestui popor, simte cel mai dramatic fenomenul migrării și este profund înlăcrimată”

Cu ocazia „Duminicii românilor migranţi”, prima duminică după Adormirea Maicii Domnului,  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a scris şi editat un Cuvânt Pastoral pentru a fi citit în toate bisericile.La Huta Certeze afost citit de pr. Adrian Gheorghe Paul.

„Biserica Ortodoxă, ca și mamă spirituală a acestui popor, simte cel mai dramatic acest fenomen al migrării și este profund îngrijorată și înlăcrimată. Ea plânge tinerețea satelor, prin depopularea lor, împuținarea elevilor în școlile românești, golirea bisericilor și dispariția satului românesc, în cele din urmă.

Și, totuși, este singura instituție care nu renunță la luptă. A construit bisericile, reconstruit mănăstirile distruse sau închise, a reconstruit instituții de învățământ teologic și continuă să construiască așezăminte culturale, medicale și sociale”, se arată în cuvântul pastoral.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat celor plecaţi rugămintea de a-şi păstra credinţa ortodoxă acolo unde sunt şi de a se întoarce acasă.

„Mă adresez vouă, care v-ați născut în lumea această văzută, în aceste plaiuri binecuvântate cu sate creștine și cu oameni credincioși, harnici și darnici. Acolo unde sunteți acum, împreună cu preoții și ierarhii pe care Biserica Ortodoxă Română i-a trimis să facă misiune, păstrați-vă credința străbună ortodoxă, omenia, bunăcuviința, hărnicia, generozitatea, respectul și frumusețea sufletului, ca pe cele mai prețioase daruri, cultivați-le și nu le risipiți sau pierdeți”.

Distincţii pentru preotul paroh și binefăcători

Pentru efortul de a construi o biserică nouă cu doar 50 de familii de credincioşi, preotul paroh Vladimir Sinesiu Sofineţ a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce şi a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”. De asemenea, au primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” Consiliul Parohial şi Comitetul Parohial, iar primarul Petru Ciocan a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”, toate însoţite de Gramata Episcopală, care atestă aceste primiri. Consiliul Local a primit o Diplomă de Vrednicie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea credincioşilor un toiag şi un coş cu flori.

Biserica ortodoxă din Huta Certeze, prima din această localitate, este construită recent. Piatra de temelie a fost pusă în 3 aprilie 2005 de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Până în prezent s-au executat lucrările de acoperire, izolare termică interioară și exterioară, finisaje pentru pregătirea viitoarei etape de pictură bisericească, tencuire exterioară, construcții anexe ale bisericii cu dotări pentru întreținere și funcționare, amenajarea și împrejmuirea curţii, dotări interioare cu mobilier bisericesc, obiecte liturgice și candelabre. Fondurile financiare pentru construirea bisericii, pentru finisajele interioare și exterioare, pentru împodobirea bisericii cu odoare sfinte au provenit de la credincioşii ortodocşi ai Parohiei Huta-Certeze și din parohiile învecinate, de la Ministerul Culturii şi Cultelor, Primăria și Consiliul Local al Comunei Certeze, de la diferiți binefăcători din ţară şi din străinătate.

Andrei Fărcaş

Ultimele articole

19 noiembrie – Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

19 noiembrie – Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam

Numele Avdie se tâlcuiește robul Domnului. Acest proroc era originar din Sichem și a trăit cu opt sute de ani înainte Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este cel mai vechi dintre prorocii mici. Lucrarea lui profetică s-a desfășurat pe la anul 880 înainte de...

Agenda ierarhilor în Duminica a 26-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 26-a după Rusalii

În Duminica a 26-a după Rusalii (a bogatului căruia i-a rodit țarina), 20 noiembrie 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Tratamentele stomatologice în perioada sarcinii

Stăm de vorbă săptămâna aceasta cu pr. dr. Bogdan Chiorean, de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, din Cluj-Napoca, despre posibilele tratatemte dentare în perioada sarcinii. Ca medic stomatolog, părintele Bogdan ne oferă câteva răspunsuri simple,...

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Rugăciunea, la mitropolitul Antonie de Suroj

Despre mitropolitul Antonie de Suroj sau Antonie Bloom s-a discutat foarte mult în ultimii ani. Cărțile sale, majoritatea traduse în limba română, se găsesc în librăriile din țara noastră și sunt accesibile publicului larg. Cuvântările sale aduc multă bucurie mai ales...

Întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii

Întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii

Joi, 17 noiembrie 2022, cu începere de la ora 11:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a prezidat întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii, în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta...

Corul Parohiei Chechiş – turneu în Italia şi Franţa

Corul Parohiei Chechiş – turneu în Italia şi Franţa

Vineri, 18 noiembrie 2022, Corul Parohiei Ortodoxe Chechiş, din Protopopiatul Baia Mare, dirijat de Vasile Moje, întreprinde, cu sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni, un turneu în Italia şi Franţa. Ei vor susţine concerte de colinde strămoşeşti şi...