Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Lujerdiu, sfințită de Mitropolitul Clujului

de | sept. 12, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 12 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Lujerdiu, județul Cluj.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, Întâistătătorul Eparhiei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în ziua când s-au împlinit 16 de ani de la punerea pietrei de temelie.

În continuare, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, protopopul de Levante (Episcopia Spaniei și Portugaliei), preotul Nicolae Cristian Toderici, preotul paroh Cornel Baciu și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Jertfa Crucii ne izbăvește din păcat și din moarte”, îndemnându-i pe credincioși ca în fiecare clipă să-L caute pe Dumnezeu.

 

În cadrul slujbei, Mitropolitul Andrei s-a rugat pentru elevii care mâine încep noul an școlar, precum și pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, în această perioadă de pandemie. De asemenea, la finalul slujbei, ierarhul le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa Raluca Baciu. La chinonic, interpretele de muzică populară  Maria Marcu, Sabina Izvoreanu și Anca Laura Petean au interpretat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Cornel Baciu, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Prim-epitropul Ilisie Mureșan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar primarul comunei Cornești, Cornel Vasile Chifor, a primit o diplomă de aleasă cinstire. De asemenea, ceilalți membri ai Comitetului și Consiliului Parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La rându-i, preotul paroh Cornel Baciu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit un tablou cu chipul lui Mihai Viteazul.

 

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a fost construită între anii 2005-2021, piatra de temelie fiind pusă la data de 12 septembrie 2015, de către Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Lăcașul de cult este împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Gabriel Ștefan Solomon.

În Parohia Lujerdiu mai există o biserică veche din zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ctitorită de Mihai Viteazul, în jurul anului 1600. Lăcașul de cult este cu adevărat special, numărându-se printre cele doar patru ctitorii din Transilvania ale voievodului, după cum o semnalează și istoricii vremii.

Deoarece edificiul se află într-o stare avansată de degradare, preotul paroh împreună cu o echipă de oameni pasionați de istorie au demarat un proiect de restaurare. Astfel, la 420 de ani de la moartea Voievodului Mihai Viteazul, se dorește ca biserica să își recâștige locul între monumentele de seamă ale patrimoniului național.

Astăzi, după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a vizitat șantierul bisericii lui Mihai Viteazul.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Bătrânul Iacob: „Eu compătimesc dimpreună cu penitentul pe care-l spovedesc, eu sufăr împreună cu el. Eu sufăr şi plâng pentru el. Îl rog pe Sfântul David,[1] după spovedanie, să uit ce nu-i necesar şi să-mi amintesc ceea pentru care trebuie să mă rog. Eu mă rog...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...