Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor, sfinţită de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | mai 12, 2019

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din cartierul clujean Zorilor, a fost sfințită în Duminica Femeilor Mironosițe, 12 mai 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și cu Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului,  în prezența a mii de credincioși.

Slujba de sfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, pe altarul de vară aflat în curtea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, pr. Alexandru Constantin Ciui,  pr. prof. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. paroh Cornel Felecan, pr. Călin Ficior, alături de alți preoți invitati.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Mulțimea harismelor femeii creștine”.

În cadrul slujbei, a fost hirotonit întru diacon teologul Bogdan Ilie Turean, pe seama Parohiei „Învierea Domnului” din Campia Turzii, unde va sluji alături de preoții Sebastian Zăhan și Aurel Cherecheș.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna Diana Boca.

La final, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat comunității clujene din cartierul Zorilor un gând duhovnicesc și le-a mulțumit pentru invitația de a participa la sfințirea bisericii.

În încheiere, pr. paroh Cornel-Dorin Felecan a vorbit despre istoria bisericii, a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor ostenitorilor.

Diplome și distincții

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat pr. paroh Cornel Felecan – „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar pe pr. Călin Ficior, preotul slujitor al bisericii, l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce pectorală. Totodată, „Crucea Transilvană” pentru mireni a fost acordată domnului ing. Augustin Cosma. De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

La slujbă au asistat un număr impresionant de credincioși, autorități locale și județene, alături de numeroși oameni de cultură.

Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, situată pe strada Meteor, din cartierul clujean Zorilor, a fost construită între anii 2000-2009, piatra de temelie fiind pusă la data de 30 iulie 2000, de către Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Între anii 2011 – 2019 biserica a fost pictată în tehnica frescă, de asemenea, a fost înfrumusețată cu un iconostas și mobilier din lemn de stejar.

Mai multe fotografii găsiți AICI

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...