Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Poiana Stampei, sfințită de patru ierarhi

de | iul. 23, 2023

În Duminica a 7-a după Rusalii (a vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum), 23 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Poiana Stampei, județul Suceava, cu prilejul sfințirii lăcașului de cult.

De la ora 8:30, cei patru ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Preasfințitul Părinte Veniamin și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.

 

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Orbirea spirituală”, în cadrul căruia a evidențiat câteva căi prin care putem scăpa de orbirea spirituală.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt duhovnicesc, iar din încredințarea chiriarhului locului, a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oferit mai multe distincții. Astfel, pentru bogata activitate administrativă și pastorală, Preasfinția Sa i-a conferit preotului paroh Sorin Ilie Cormoș (Parohia Poiana Stampei I) Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar preotului paroh Dragomir Constantin Jbanca (Parohia Poiana Stampei II) i-a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, viceprimarul Vladimir Popescu, Marin Vasiluț și Nicolae Gâvan au fost distinși cu Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La rându-i, preotul paroh Sorin Ilie Cormoș a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității, acesta le-a oferit celor patru ierarhi câte un toiag arhieresc.

De asemenea, din partea Primăriei Poiana Stampei, primarul Viluț Mezdrea le-a oferit celor patru ierarhi distincția de onoare „Poarta Bucovinei”, iar ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, fiu al localității, și constructorului bisericii – Nicolae Gâvan le-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Poiana Stampei și distincția de onoare „Poarta Bucovinei”.

La slujbă au participat numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei. De asemenea au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, fiu al localității, și cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan.

„«Orice faci să fie cu frică de Dumnezeu și cu rușine de oameni». Aceste cuvinte le-am învățat în primii ani ai copilăriei mele, de la bunica mea Ileana, în Poiana Stampei, Bucovina. Să spun «bună ziua!» și «mulțumesc! », să stau demn în fața oricui și să nu plec capul decât în fața lui Dumnezeu sau a unui om care are nevoie de ajutor. (…) Casa mea este Bistrița, dar amintirile frumoasei copilării de pe meleagurile Bucovinei îmi vor fi vii în inimă toată viața. Mulțumesc oamenilor buni care mi-au dat cei șapte ani de acasă și bunului meu prieten, Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, pentru onoarea pe care mi-a făcut-o astăzi! Împreună cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, colegul meu deputat George Șoldan, managerul Spitalului Județean Bistrița, Gabriel Lazany, primarii de pe Valea Bârgăului și Bazinul Dornelor și împreună cu mii de gospodari ne-am rugat pentru viitorul țării noastre dragi, România! M-am bucurat de revederea cu oamenii buni de aici, care m-au dus cu gândul la versurile unui cântec românesc drag mie: «Nu uita că ești român, / Că tatăl tău și mama ta / Bunicul și bunica ta / Te-au învățat dintotdeauna să fii bun»”, a transmis ministrul Bogdan Gruia Ivan, fiu al comunei Poiana Stampei.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Poiana Stampei a fost construită în perioada 2015-2023, după ce vechea biserică, monument istoric de secol XIX,  a fost mistuită de un incendiu în luna februarie 2015.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Andrei Pața / Orion Media Vatra Dornei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...