Bucuria sărbătorii Nașterii Domnului în a doua zi de Crăciun, la Satu Mare

de | dec. 26, 2015

Credincioșii sătmăreni au avut frumoasa ocazie de a-și prelungi sărbătoarea Nașterii Domnului a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2015, prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Preasfințitul Părinte a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare, unde s-a rugat alături de un impresionant număr de credincioși, care au umplut până la refuz biserica imensă, construită după revoluția din 1989.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ a fost pusă în 5 mai 1991, de către Înaltpreasfințitul Părinte Justinian al Maramureșului și Sătmarului. Lucările de construire au început imediat după această dată și au continuat până în anul 2000, când în care biserica a fost târnosită de ÎPS Justinian și PS Justin Sigheteanul. Era în urmă cu exact 15 ani, la 26 decembrie. Aceasta este data de la care se săvârșește Sfânta Liturghie în acest locaș de închinăciune. Planul construcției este sub formă de cruce greacă, are acoperișul din tablă de cupru, patru clopote etc. A fost înfrumusețată cu pictură de Iulian Vlad din București, cu respectarea erminiei, în tehnica fresco. Catapeteasma, amvonul și jilțul arhieresc au fost sculptate în lemn de stejar vechi.

Vremea sărbătorilor Nașterii Domnului este un timp sacru, a spus Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul, în care mărturisim prezența în viața noastră a Mântuitorului Iisus Hristos și ne arătăm virtuțile creștine. Față de Occident, unde nu li se permite parlamentarilor să vorbească de Crăciun și Dumnezeu, la noi credința este liberă. Nouă, creștinilor, nu ni se poate lua ceea ce nu ni s-a dat, adică pe Dumnezeu. Uneltele cui sunt cei ce-L resping pe Dumnezeu, s-a întrebat retoric Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul. Dar Dumnezeu nu poate fi înfrânt. Au vrut să-L omoare de la Naștere, dar nu au reușit. A fost Cel ce S-a Născut umil, într-un loc sărăcăcios, dar apoi a împărțit istoria omenirii în două, întemeind creștinismul și posibilitatea mântuirii sufletului. Ortodoxia este cea mai liberă credință, dar răspunzi pentru ceea ce faci. Această libertate nu trebuie folosită în scopul căderii în păcat. De aceea, N. Steinhardt a ales Ortodoxia, pentru libertatea credinței, a spus Preasfințitul Părinte, care a stat mult timp în preajma marelui eseist și cărturar. Trebuie să avem grijă de copii și tineret, a mai spus Preasfințitul Părinte, ca să vină în sânul Bisericii lui Hristos. Preoții tineri sunt și ei exemple demne pentru ceilalți tineri, pentru că păstrează vie flacăra ortodoxiei în cele mai îndepărtate locuri, unde, împreună cu preoteasa, sunt de toate: și asistent medical, și medic, și învățător sau profesor, și doctor al sufletelor bătrânilor rămași singuri într-un cătun îndepărtat. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a dedicat tineretului din Eparhie o zi, drept răsplată pentru ceea ce fac, ziua în care este sărbătorit și cinstit Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic. Cu bucurie, copiii au colindat pentru toți creștinii din biserică ,,Astăzi S-a Născut Hristos’’, iar cu toată biserica ,,Ce vedere minunată’’. A fost, la Satu Mare, o frumoasă zi trăită în comuniune creștină.

A consemnat pentru Radio Renasterea Andrei Farcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA