Bustul patronului spiritual al Liceului Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești, dezvelit în prezența Mitropolitului Clujului

de | iun. 7, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat luni, 6 iunie 2022, la ceremonia de dezvelire a bustului lui Dumitru Tăuțan, patronul spiritual al Liceului Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a binecuvântat bustul lui Dumitru Tăuțan și a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului patronului spiritual al școlii care îi poartă numele.

„Amplasarea statuii lui Dumitru Tăuțan în fața liceului nostru care-i poartă numele este un omagiu adus prețioasei moșteniri, un gest de respect pentru domnul învățător și totodată un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului”, a spus directorul instituției de învățământ, prof. Mirela Dana Feneșan.

La eveniment au luat parte elevii și profesorii instituției de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, oficialități locale și județene, precum și alți invitați, în frunte cu inspectorul școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc, și primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.

 „Prin această ceremonie, liceul, care a fost înființat la începutul acestui an școlar, capătă identitate, determinându-i pe elevii și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în această unitate să se ridice la înălțimea patronului spiritual și să ducă mai departe moștenirea culturală lăsată comunității”, a spus inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc.

Evenimentul de la Florești a avut loc în preajma Zilei Învățătorului, în semn de apreciere pentru strădania tuturor cadrelor didactice și ca omagiu adus celui care a fost învățătorul Dumitru Tăuțan.

Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” din Florești este condus de prof. Mirela Dana Feneșan, în calitate de director, și de prof. Daciana-Maria Andreica, în calitate de director-adjunct.

Dumitru Tăuțan (1908-1996) a fost învățător, unul dintre cei mai de seamă dascăli din localitatea Florești, îndeplinind și funcția de director între anii 1930-1940. Acesta a desfășurat o bogată activitate culturală în cadrul comunității. În perioada ocupației horthyste a fost învățător la Hășdate, timp de doi ani, după care a fost numit inspector școlar pe zona Turda. Din 1942 a intrat în „Batalionul fix”, cu gradul de sergent, dar având funcția de comandant de pluton, luptând pentru apărarea satelor din zonă (Hășdate, Lita).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...