Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

de | apr. 16, 2024

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

 

Focul apare ca element transformator la sfârșitul lumii. Pentru a înțelege mai bine despre ce foc este vorba putem folosi ca punct de referință limbile de foc de la Cincizecime, care au transformat Apostolii din simpli pescari în oameni luminați de Duhul sfânt. „Ei devin oameni cu o perspectivă pe care o prezintă oamenilor dincolo de istoria lor. Cum e posibil acest lucru? Într-o clipă statutul lor creatural a fost schimbat de această energie dumnezeiască venită asupra lor și percepută de om sub forma focului. Focul din acest punct de vedere devine o metaforă, deși el a existat ca realitate.Totuși el este o metaforă care exprimă o realitate, descrie o energie dumnezeiască pe care nu o putem defini în altfel. Nu avem cum. Această energie dumnezeiască a fost percepută material de om, dar ea nu a fost materială. Omul nu avea altfel cum să o descrie și să o perceapă. Atunci sf.Luca a spus că a venit Duhul Sfânt peste ei, această energie, această putere, sub forma a ceea ce omul poate să înțeleagă a fi o dâră de lumină o limbă de foc. Așadar focul a schimbat din acel moment lumea”.

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/steliantofana/" target="_self">Pr. Prof. Stelian Tofană</a>

Pr. Prof. Stelian Tofană

Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, titularul catedrei de „Studiul Noului Testament”.

Emisiuni recente

Apostol Fapte 9, 32-42 | Cu Apostolul Petru pe urmele Domnului Iisus

Apostol Fapte 9, 32-42 | Cu Apostolul Petru pe urmele Domnului Iisus

Apostolul duminicii de astăzi ne relatează două minuni săvârșite de sfântul Petru față de paraliticul Enea și credincioasa Tavita, în numele și cu ajutorul Domnului Iisus Hristos. Dacă cercetăm cu atenție cuvintele rostite de apostolul Petru, pentru săvârșirea celor...

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Vă propun astăzi spre meditație o temă mai sensibilă și anume conștiința. Aceasta este numită de Sfinții Părinți „glasul lui Dumnezeu în om”. Conștiința este vocea lui Dumnezeu în om. Acest cuvânt provine din compușii latini con- și știre-. Astfel, mai bine spus,...