Canonul cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală din Baia Mare

de | mart. 21, 2024

În ziua a patra a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, joi, 21 martie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare.
Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul sfântului locaş, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenţiei de pelerinaje, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vlad Nechita şi Diac. Ioan Hotico.
Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreţii catedralei, o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, membrii ATOCEM şi elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.
„Încheiem începutul acestei săptămâni duhovnicești cu cele patru zile când am participat la slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, citit în patru stări sau patru părţi. Sigur că săptămâna continuă, şi mâine este Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite, dar pentru credincioşi aceste patru zile au fost şi sunt foarte importante. Şi apoi, participarea la primele două Sfinte Liturghii ale Sfântului Grigore Dialogul sau a Darurilor înainte sfinţite. Această Liturghie, alături de celelalte două Liturghii euharistice, că noi avem trei Sfinte Liturghii în rânduiala Bisericii noastre Ortodoxe a Răsăritului. Avem Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, care se săvârşeşte aproape tot timpul anului, în duminici şi sărbători, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază de zece ori pe an, primele cinci duminici ale Postului Mare, în ajunul Bobotezei, în ajunul Crăciunului, şi de ziua Sfântului Vasile, întâi ianuarie, şi încă de două ori, şi această Liturghie, de o frumuseţe unică, ce se săvârşeşte conform rânduielilor lăsate de părinţii Bisericii, la ceas de seară, deoarece este unită cu Vercernia. Săvârşită seara, această Liturghie este după 24 de ore de ajun a slujitorilor şi a credincioşilor care doresc să se împărtăşească, nu 12 ore ca la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Omul simte să facă un pic de jertfă ca Dumnezeu să-l ajute, să-l însoţească, să-l asiste, să-l inspire şi să îi ierte păcatele, pentru că toţi suntem păcătoşi şi avem nevoie de căinţă şi de jertfă. Această Liturghie a fost alcătuită de cel ce-i poartă numele, de Sfântul Grigore Dialogul. A trebuit să apară, deoarece un Sinod, de la Odiceea, din Turcia de astăzi, al Părinţilor, pe la 369-380, a statornicit o rânduială: în Postul Mare, pentru că este vreme de pocăinţă şi vreme de doliu pentru păcate, solemnitatea Liturghiei euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur este sărbătoare, un ospăţ, o bucurie şi un dar, iar pentru că suntem în stare de doliu al nostru, pentru sufletul nostru care este nemuritor, dar care a suferit răni din cauza păcatelor, se face această Liturghie a Darurilor înainte sfinţite. Pentru ea s-a găsit o formulă intermediară: au unit jumătate de Vecernie, până la Lumină Lină, cu Liturghia, fără să mai fie Euharistie. Apoi au introdus paremiile şi o cântare minunată: ‹‹Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta…››, cu patru stihuri, care se face în acelaşi fel ca la Paşti, în Noaptea Învierii. Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite continuă, apoi, cu Vohodul Mare”, a explicat Preasfințitul Părinte Iustin.
AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...