Casă parohială și capela mortuară din Sucutard, binecuvântate de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul

de | oct. 30, 2022

În Duminica a 22-a după Rusalii (a bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 30 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Sucutard, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării casei parohiale și a capelei mortuare din localitate.

De la ora 10:00, pe Altarul de vară din curtea bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Paul Florin Runcan și fostul paroh – preotul pensionar Grigore Moldovan.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, tâlcuindu-le credincioșilor pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Sfinții Martiri Năsăudeni” din Bistrița. La chinonic, grupul de copii „Muguri de folclor” din Cluj-Napoca au interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, PS Părinte Benedict a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă la casa parohială. Apoi, ierarhul a sfințit noua capelă mortuară din cimitirul parohial, ridicată cu sprijinul Primăriei Geaca.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici preotului paroh Paul Florin Runcan și fostului paroh – preotului pensionar Grigore Moldovan, iar primarului comunei Geaca, Mihail Sofronie Moldovan, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.

La slujbă au fost prezente oficialitățile locale, fiii satului și numeroși credincioși, printre care și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, ec. Sorin Câlea.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sucutard a fost construită între anii 1891-1892. În anul 1968 a fost renovată, fiind împodobită cu pictură în tehnica tempera, iar între anii 1990-1991 a trecut din nou prin lucrări de restaurare. În anul 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat noul iconostas și ultimele lucrări de renovare și înfrumusețare, realizate prin grija părintelui Grigore Moldovan.

În data de 5 iulie 2022, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a satului Sucutard, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea, a sfințit Altarul de vară și a oficiat Sfânta Liturghie.

Parte integrantă a comunei Geaca, județul Cluj, satul Sucutard este atestat documentar din anul 1320. Acesta se înscrie în rândul localităților în care trupele hortyste au comis numeroase atrocități. În amintirea celor uciși în toamna anului 1940 de trupele locotenentului Pakucs, sătenii au ridicat un monument, unde sunt comemorați anual toți martirii locali.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...