Ceata Sf. Ioan Valahul din cadrul ASCOR Cluj își sărbătorește ocrotitorul

de | mai 12, 2023

Sfântul Ioan Valahul patronează un grup înființat de ASCOR Cluj cu scopul de a reînvia tradiții și obiceiuri strămoșești. „Ceata Sfântului Ioan Valahul” a devenit deja o comunitate a foștilor și actualilor „ascoriști” care formează noi discipoli.

„«Ceata» a fost creată din dorința de a afla, de a înțelege și a duce mai departe ceea ce făceau strămoșii noștri în viața atât de naturală a satului românesc tradițional”, povestește Oana Raluca Băilă, unul din membrii fondatori.

Dorința inițială a Vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, a fost ca Sf. Ioan Valahul să fie ocrotitorul Bisericii Studenților din Cluj-Napoca. Astfel, Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților, le-a sugerat să și-l aleagă drept ocrotitor pe Sf. Ioan Valahul.

„Ceata Sf. Ioan Valahul” activează din 2013 neîncetat, povestește Oana Raluca Băilă, care a fost timp de 10 ani membru ASCOR Cluj. Au început în acel an cu un concert de colinde tradiționale.

Au urmat multe alte obiceiuri inedite reînviate în viața de zi cu zi. „Am reconstituit ceremonialul de cunună a secerișului și pe cel al nunții tradiționale, atunci când membrii cetei s-au căsătorit”, afirmă Oana Raluca Băilă, care în prezent lucrează la Departamentul pentru Tineret al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Căutarea noastră continuă este descoperirea și înțelegerea satului românesc și ducerea mai departe a tradițiilor în contextul urban al Clujului.”

Pentru nunțile „ascoriștilor” membri, ceata a învățat cântările autentice din zona mirilor și a organizat ceremonialul ca pe vremuri: cu staroste, „iertăciune”, scoaterea miresei, aruncatul cu grâu, jocul tradițional, „desgătatul” mirelui și miresei.

Între timp, la ceată au aderat și adolescenți interesați de ce vedeau că fac studenții creștini ortodocși.

Sfântul Ioan Valahul ne-a adunat și ne ține împreună în grup. E o comunitate care s-a format și care vrea să trăiască astfel sărbătorile”, mai spune Oana Raluca Băilă.

Este un fel de a fi. Odată intrat în Ceata Sfântului Ioan Valahul, nu vrei să mai ieși.”

Cei căsătoriți și cu copii continuă să facă parte din ceată, la care s-au adăugat actualii studenți membri ASCOR și, mai nou, adolescenți care le calcă pe urme.

Clujul este un oraș vibrant, cel mai modern din țară. Iar în mijlocul lui membrii „cetei” trăiesc cu bucurie după codul existențial al strămoșilor de la sat. „Nu m-a preocupat niciodată dacă alții din jur ar putea să ne vadă cam demodați. Noi avem bucuria de a trăi și ține aceste tradiții”, încheie Oana Raluca Băilă.

………………………………………

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească în vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1654). În timpul unei incursiuni otomane, a fost luat prizonier și dus la Istanbul.

Frumusețea și credința i-au fost pricină de martiriu, căci nu a vrut să se învoiască la propunerile de desfrâu primite de la cei care aveau soarta lui în mâini.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

123 ani de la nașterea Patriarhului Justinian Marina

Acum 123 de ani, în data de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în vremuri grele....

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 februarie: Ziua Națională Constantin Brâncuși

Ziua Națională Constantin Brâncuși este serbată anual în data de 19 februarie, ziua de naștere a marelui sculptor român. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la nașterea artistului. Ziua națională dedicată sculptorului român este reglementată de Legea nr. 305/2015....

15 februarie: Ziua națională a lecturii

15 februarie: Ziua națională a lecturii

În 2021 s-a stabilit ca anual, pe 15 februarie, să fie serbată Ziua națională a lecturii. Școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.  La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o...

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

15 februarie este Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Începând din 2002, Ziua internațională a copilului bolnav de cancer este sărbătorită anual în data de 15 februarie. Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați...