Centenarul Încoronării (1922-2022), marcat la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | oct. 20, 2022

Pentru a marca 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia, în cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 20 octombrie 2022, de la ora 19:00, un eveniment cultural-istoric.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, vorbind-le celor prezenți despre importanța acestui eveniment.

Despre Centenarul Încoronării (1922-2022) au vorbit doi istorici clujeni: dr. Andreea Dăncilă-Ineoan, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a susținut o prelegere pe tema „«Lumea era a noastră…». Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia. Context și semnificație” și dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, care a vorbit pe tema „Ceremonialul Încoronării de la Alba Iulia între disoluția tradiției bizantino-românești și laicizare”.

În cadrul serii, Cvartetul coral mixt Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, coordonat de Roxana Chicidea, a susținut un recital muzical. Au interpretat Imnul Regal – versuri de Vasile Alecsandri, muzică: Eduard Hübsch, Binecuvintează, Doamne, România – pe o temă muzicală din Rapsodia a II-a de George Enescu și Cântec de pace – versuri de Corneliu Șerban.

 

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Manifestarea cultural-istorică face parte din tradiția serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului, organizate lunar de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA