Centenarul Încoronării (1922-2022), marcat la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | oct. 20, 2022 | Actualitatea religioasă

Pentru a marca 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria la Alba Iulia, în cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 20 octombrie 2022, de la ora 19:00, un eveniment cultural-istoric.

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, vorbind-le celor prezenți despre importanța acestui eveniment.

Despre Centenarul Încoronării (1922-2022) au vorbit doi istorici clujeni: dr. Andreea Dăncilă-Ineoan, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a susținut o prelegere pe tema „«Lumea era a noastră…». Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia. Context și semnificație” și dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, care a vorbit pe tema „Ceremonialul Încoronării de la Alba Iulia între disoluția tradiției bizantino-românești și laicizare”.

În cadrul serii, Cvartetul coral mixt Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, coordonat de Roxana Chicidea, a susținut un recital muzical. Au interpretat Imnul Regal – versuri de Vasile Alecsandri, muzică: Eduard Hübsch, Binecuvintează, Doamne, România – pe o temă muzicală din Rapsodia a II-a de George Enescu și Cântec de pace – versuri de Corneliu Șerban.

 

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Manifestarea cultural-istorică face parte din tradiția serilor culturale ale Muzeului Mitropoliei Clujului, organizate lunar de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

„Rugăciunea nu trebuie să lipsească din viața creștinului. Creștinul fără viață de rugăciune este precum o carte cu paginile goale, fără conținut. Cel mai probabil există o legătură între răul din lume și rugăciune, sau, mai concret, între prezența răului și lipsa...

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Pregătim din timp câteva mărțișoare muzicale pentru fiecare! Vom deschide sezonul primăverii cu Premiera baletului ROMEO ȘI JULIETA, urmată de celebrele spectacole de operă și mult îndrăgitele musicaluri SUNETUL MUZICII și MY FAIR LADY. Vizitați site-ul Operei și...

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...