Cinstirea Sfinților. Sfânta Parascheva de la Iași

de | oct. 14, 2021

Istoria moaștelor Sfintei începe în jurul anului 1235, când au fost strămutate din satul natal Epivat la Târnovo. În această ediție a emisiunii Evanghelie și Liturghie vom medita asupra acestui parcurs al moaștelor Sfintei Parascheva și, mai ales, asupra a ceea ce înseamnă Sfintele Moaște ca semne ale morții și învierii în Hristos.

Sfânta Parascheva, cea mai cinstită Sfântă din sud-estul Europei, este cunoscută în basmele românești vechi sub numele de Sfânta Vineri.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva ne aduce aminte, nouă, celor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, de ctitoria voievodală de la Feleac, prima catedrală a creștinilor din această zonă.

Evanghelie și Liturghie
Evanghelie și Liturghie
Cinstirea Sfinților. Sfânta Parascheva de la Iași
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

Ev. Ioan 17, 1-13; Rugăciunea lui Iisus „Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora...

Îngrijirea bolnavilor

Îngrijirea bolnavilor

În cadrul emisiunii de astăzi, vom aborda un subiect legat de îngrijirea bolnavilor. Cu toți am avut parte de momente când o persoană dragă a suferit o problemă de sănătate, moment în care ne-am întrebat: „Cu ce pot să fiu de folos?”. După cum bine-știm, sănătatea e...