Colinde străvechi și obiceiuri de mult uitate, aduse la Cluj de tineri din întreaga Mitropolie

de | dec. 10, 2016 | Actualitatea religioasă

Peste 250 de elevi de la școlile primare, gimnaziale și liceale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu-Mare și Maramureș au participat sâmbătă, 10 decembrie 2016, la Festivalul concurs de Colinde și obiceiuri de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”. Copiii au încântat inimile spectatorilor prin colindele şi tradiţiile de Crăciun prezentate în cadrul festivalului. Evenimentul, așteptat cu nerăbdare de tinerii Mitropoliei Clujului, a avut loc de la ora 11:00 în sala Cinematografului Mărăști din municipiu, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a profesorilor coordonatori şi a familiilor, venite să-i susţină pe elevi.

În deschidere, inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, moderatorul evenimentului, a prezentat pe scurt obiectivele acestui Festival-concurs ajuns la a VI-a ediţie. Pe scenă au urcat 11 cete de colindători din cinci judeţe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, toți îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Tinerii au prezentat în faţa publicului şi a juriului de specialitate colinde tradiţionale şi diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. La finalul manifestării, ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a felicitat pe elevii participanţi şi pe profesorii coordonatori şi le-a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor.

Pe durata deliberării câştigătorilor celei de-a VI ediţii a festivalului, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a susţinut un recital de colinde tradiţionale. După acest moment, a urmat premierea câştigătorilor. Prestaţia lor a fost evaluată de un juriu de specialitate care a stabilit ierarhia finală a formaţiilor înscrise în concurs pe două secțiuni: tradiții de Crăciun și colinde. Pe locul I, la secțiunea tradiții de Crăciun, s-a clasat grupul de colindători din localitatea Dealu Negru, protopopiatul Huedin.

Festivalul-concurs de colinde „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat în 2011 de către ÎPS Andrei, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Acest festival are rolul de a pune în lumină colinde şi obiceiuri tradiţionale româneşti, redând prin ţinuta de concurs viaţa satului de altădată, iar prin atmosfera creată bucuria Praznicului Naşterii Domnului.

Ultimele articole

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia,...

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...