Colocviile Putnei ediția XXVIII | Mănăstirea Putna, 23 februarie 2023

de | feb. 20, 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, joi, 23 februarie a.c., la Mănăstirea Putna va avea loc a XXVIII-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”. Simpozionul este organizat de către Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al mănăstirii. Lucrările se vor desfășura în format fizic și online, iar coordonarea va fi făcută din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Printre participanții la această ediție se numără istoricii: Ștefan S. Gorovei (Iași), Maria Magdalena Székely (Iași), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Vlad Bedros (București), Andrei Pogăciaș (București), Mihai-Florin Hasan (Cluj-Napoca), Miroslav Mai-Boroda (Cernigov), Yevgeniya Ignatenko (Kiev), Eduard Rusu (Iași), Augustin Mureșan (Arad).

Dintre temele ce se vor aborda, menționăm: o încercare de reconstituire grafică a soldaților din armata lui Ștefan cel Mare, însemnele doamnei Maria Asanina Paleologhina, antropotoponimia din Moldova de la primele acte de cancelarie păstrate până la 1504, două manuscrise moldovenești în Muzeul de Istorie din Cernigov, lucrările lui Eustatie Protopsaltul în manuscrisele muzicale din Ucraina și Bielorusia, instrumentele muzicale din pictura bisericii Învierea Domnului a Mănăstirii Sucevița, istoria Mănăstirii Dragomirna, iconografia praznicului Tăierii împrejur a Domnului în pictura moldovenească de la sfârșitul secolului al XV-lea, Protocolul poruncilor către Mănăstirea Putna din perioada 1785–1809, istoria Mănăstirii Putna în secolele XVIII, XIX și în perioada starețului Demostene Tebeica (1952–1956), parohia Putnaîn secolul al XIX-lea și steagul orașului Vaslui la Serbarea de la Putna din anul 1871.

Programul complet al evenimentului este disponibil la adresa:
https://www.centrulstefancelmare.ro/ro/editia-a-xxvii-a-act28.html

Link pentru acces direct la evenimentul de pe Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/84626252200?pwd=Sk42Y0xMZmNOeVExbDc3aGM0RmdjQT09

Conectarea se poate face și introducând datele de mai jos în aplicația Zoom:
ID eveniment: 846 2625 2200
Parola: cp28

*

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, pe atunci Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Din 2020, Centrul funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” 500 – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci și șapte de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Colocviile Putnei ediția XXVIII | Mănăstirea Putna, 23 februarie 2023

www.centrulstefancelmare.ro

www.analeleputnei.ro

www.stefancelmare.ro

www.putna.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Comunicat: Patriarhul României își aniversează ziua de naștere

Comunicat: Patriarhul României își aniversează ziua de naștere

În ziua de luni, 22 iulie 2024, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează ziua de naștere. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, va fi rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. După...

Examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024

La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024, în județul Cluj, s-au înscris 5.276  absolvenți ai claselor a VIII-a, care vor susține examenul în 109 unități de învățământ preuniversitar, desemnate centre de examen (68 de centre în mediul urban și 41 de...

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...