Comemorarea a 70 de ani de la revolta anticomunistă de la Cluj, condusă de Mitropolitul Bartolomeu

de | mai 29, 2016

Duminică, 29 mai 2016, s-au împlinit 70 de ani de la revolta anticomunistă de la Cluj, condusă în 1946 de studentul la medicină în anul II, Valeriu Anania, devenit ulterior Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Maramureșului și Sălajului.IMG_1998

Cu acest prilej, un grup de supraviețuitori ai revoltei de atunci au organizat un eveniment comemorativ de excepție, realizat cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” a avut onoarea și bucuria de a fi părtașă la acest eveniment care a început cu Sfânta Liturghie oficiată la biserica monument istoric de pe strada Bisericii Ortodoxe, nr.10. Din sobor a făcut parte și președintele Senatului Univserității Babeș-Bolyai, părintele Ioan Chirilă care a adresat și cuvântul de învățătură, în care le-a vorbit celor prezenți despre împăcare, făcând referire la Apa cea Vie care este Iisus Hristos și pornind de la pericopa evanghelică a zilei, a femeii samarinence. La final, credincioșii alături de preoții parohiei i-au pomenit în cadrul unei slujbe de Parastas pe toți cei care au trecut la cele veșnice în cadrul revoltei anticomuniste din 1946.

IMG_2001Comemorarea lor, a continuat pe băncile Facultății de Drept, unde acum 70 de ani era Căminul Studențesc „Avram Iancu” care a fost devastat după un scenariu repetat la mineriadele din 1990. Câțiva supraviețuitori ale acelor momente au relatat acum, plini de emoție, momentele covârșitor de grele prin care au trecut. Vorbele lor au fost pline de admirație față de foștii lor colegi și de speranța că ceea ce s-a întâmplat a ajutat la schimbarea societății în bine. Plini de nostalgie, dânșii speră să se întâlnească și la centenarul lor, pentru a păstra vie memoria celor întâmplate. Sesiunea de comunicări a fost moderată de președintele Senatului Universității Babeș-Balyai, părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă și de prof. univ. dr. Aurel Sasu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA