Concordatul Vaticanului cu puterea politică din Germania lui Hitler, un mod de supraviețuire

de | aug. 31, 2021

Anul 1933 aduce o serie de schimbări majore pentru creștinii catolici aflați în teritoriul Germaniei lui Hitler. În luna iulie, Vaticanul și reprezentanți ai puterii politice naziste vor semna un Concordat care prevede buna funcționare a Bisericii Catolice în landurile Germaniei naziste. Ratificat pe 20 iulie 1933, tratatul a fost primit cu mult entuziasm de episcopii Bisericii Catolice din Germania, care sperau că, fiind chiar sub un regim totalitar, își vor putea desfășura în mod pașnic, oficial, activitatea clericală și socială cu care au fost însărcinați de Biserică.

„Euforia” tratatului e spulberată rapid. În doar câteva zile, articolele concordatului sunt rând pe rând ignorate de puterea politică, ducând de-a lungul anilor Biserica și slujitorii ei tot mai mult către marginea societății. La o analiză minuțioasă, după ce au trecut deja zeci și zeci de ani, iar arhivele Tribunalului de la Nurnberg și arhivele Vaticanului au fost deschise, putem observa că, asemenea celorlalte regimuri totalitare ale vremii, nici situația clerului și a creștinilor din Germania lui Hitler nu s-a diferențiat prea mult de trendurile vremii.

Cum a apărut acest tratat și cine s-a aflat în spatele lui? Cât de necesar a fost pentru creștinii catolici germani? Ce presupunea și cât a putut fi aplicat din acesta, aflați în cadrul acestui dialog cu părintele Claudiu Boia, invitatul emisiunii „Viața Bisericii”.

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Concordatul Vaticanului cu puterea politică din Germania lui Hitler, un mod de supraviețuire
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în Teologie, din anul 2024. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ev. Luca 13, 10-17 Tămăduirea femeii gârbove „Şi învăţa Iisus într-una din sinagogi sâmbăta. Şi iată o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinţă şi care era gârbovă, de nu putea să se ridice în sus nicidecum; Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis:...

Biserica – corabia mântuirii VIII

Biserica – corabia mântuirii VIII

Vom vorbi și în această emisiune (difuzată în data de 07 decembrie 2024) pe marginea temei Biserica – corabia mântuirii. Așezământ divino-uman instituit ca o prelungire peste timp a vieții și lucrării Mântuitorului Iisus Hristos spre sfințirea credincioșilor, Biserica...