Conferință la Huedin: 100 de ani de la alegerea ca protopop a Pr. Aurel Munteanu

de | feb. 22, 2023

Protopopiatul Huedin a organizat marți o conferință în memoria Protopopului Aurel Munteanu. Evenimentul l-a avut invitat pe istoricul Mircea Gheorghe Abrudan și a marcat împlinirea, în 20 februarie, a 100 de ani de la alegerea ca protopop a părintelui martir.

Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj, a vorbit despre alegerea și instalarea Părintelui Aurel Munteanu ca protopop la scurt timp după înființarea Protopopiatului Huedin.

Au fost prezentate prin videoproiecție documente din arhiva Arhiepiscopiei Clujului, inclusiv buletinele de vot.

În continuare, profesorul Mădălin Sebastian Lung a prezentat cea mai recentă apariție editorială a istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, care este teza de doctorat a cercetătorului: Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914), apărută la Editura Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Discuții utile pentru misiunea preoților

În partea a doua a conferinței, a luat cuvântul Floyd Frantz, directorul Programului „Sf. Dimitrie” al Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” – Cluj. Acesta a vorbit despre efectele negative ale consumului de alcool și despre modalitățile de combatare ale acestei dependențe.

Au împărtășit din experiența pastorală în acest domeniu preoții Horea Șaitiș și Liviu Borșa, implicați în desfășurarea Programului „Sf. Dimitrie”. Clericii din protopopiat au primit pliante informative pe această temă.

Conferință la Huedin: 100 de ani de la alegerea ca protopop a Pr. Aurel Munteanu

La finalul întalnirii, Părintele Dan Lupuțan, Protopop de Huedin, le-a oferit domnilor Mircea Gheorghe Abrudan și Floyd Frantz Diploma Comemorativă „Centenarul alegerii și instalării părintelui martir Aurel Munteanu ca protopop al Protopopiatului Ortodox Huedin (1923-2023)”.

Alte manifestări comemorative din acest an

Manifestările legate de centenarul alegerii și instalării ca Protopop de Huedin a Părintelui Aurel Munteanu vor continua, în 2 mai, cu slujba Parastasului la statuia din curtea protopopiatului și cu lansarea volumului omagial de poezii și eseuri dedicate părintelui martir, coordonat de prof. Mădălin Sebastian Lung și Pr. Dan Ionuț Lupuțan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...