Cornelia Ardelean Archiudean a fost invitată în Prima zi de Paști la Radio Renașterea

de | apr. 16, 2023

Cornelia Ardelean Archiudean (n. 20 martie 1952, Ocnița) s-a născut în satul Ocnița, comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud.

A  studiat la Școala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan și primi pași în carieră i-a făcut la Casa de Cultură a Sectorului 5 din București. După ce a câștigat concursul de interpretare Floarea din grădină,  a cântat în cadrul Ansamblului folcloric Ciocârlia – rampă de lansare pentru mulți interpreți ai muzicii populare românești – dar și alături de alte formații artistice din București. Repertoriul său variat cuprinde peste 200 de cântece din zona de Câmpie a Transilvaniei.

După mutarea în orașul Bistrița, s-a căsătorit cu Florentin Archiudean – militar de carieră, fost coleg de bancă în clasele I – IV la școala generală din Ocnița.

În septembrie 2011 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Monor din județul Bistrița Năsăud. În aprilie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Teaca din județul Bistrița Năsăud, iar casa de cultură a comunei îi poartă numele. La 13 iulie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

Deţinătoare a Crucii Transilvane şi a Crucii Nordului, Cornelia Ardelean Archiudean ne-a vorbit în cadrul emisiunii „Arhiva de folclor” despre satul românesc şi Biserica străbună, despre pricesne, despre muzica populară atât de dragă sufletului ei și despre întregul parcurs în carieră.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cornelia Ardelean Archiudean a fost invitată în Prima zi de Paști la Radio Renașterea
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/mlese/" target="_self">Maria Leșe</a>

Maria Leșe

Intepretă de muzică populară, profesor, realizatoarea emisiunilor „Arhiva de folclor”, „Romanțe și cântece vechi” și „Din tezaurul folcloric românesc” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Marile sărbători ale credinței noastre sunt caracterizate de oficierea unor ceremonii, rugăciuni și rânduieli liturgice speciale. Este și cazul zilei de Rusalii, atunci când se obișnuiește, mai ales în comunitățile rurale, dar și în cele urbane, să se iasă în...

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Duminica Pogorârii Duhului Sfânt | Ioan 7, 37-53

La cincizeci de zile după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la zece zile după Înălțarea Sa la ceruri, Biserica ne cheamă să prăznuim Pogorârea Duhului Sfânt peste comunitatea apostolilor și peste întreaga creație. Cincizecimea sau Rusaliile este praznicul...

Taina nunții și familia creștină

Taina nunții și familia creștină

În aceasă emisiune ne referim la un subiect relevant și important pentru majoritatea credincioșilor ortodocși. Legătura dintre un bărbat și o femeie nu face doar obiectul legislației civile ci mai ales al rânduielilor bisericești. Oamenii credincioși se cunună la stat...