Cornelia Ardelean Archiudean (n. 20 martie 1952, Ocnița) s-a născut în satul Ocnița, comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud.
A studiat la Școala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan și primi pași în carieră i-a făcut la Casa de Cultură a Sectorului 5 din București. După ce a câștigat concursul de interpretare Floarea din grădină, a cântat în cadrul Ansamblului folcloric Ciocârlia – rampă de lansare pentru mulți interpreți ai muzicii populare românești – dar și alături de alte formații artistice din București. Repertoriul său variat cuprinde peste 200 de cântece din zona de Câmpie a Transilvaniei.
După mutarea în orașul Bistrița, s-a căsătorit cu Florentin Archiudean – militar de carieră, fost coleg de bancă în clasele I – IV la școala generală din Ocnița.
În septembrie 2011 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Monor din județul Bistrița Năsăud. În aprilie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Teaca din județul Bistrița Năsăud, iar casa de cultură a comunei îi poartă numele. La 13 iulie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.
Deţinătoare a Crucii Transilvane şi a Crucii Nordului, Cornelia Ardelean Archiudean ne-a vorbit în cadrul emisiunii „Arhiva de folclor” despre satul românesc şi Biserica străbună, despre pricesne, despre muzica populară atât de dragă sufletului ei și despre întregul parcurs în carieră.
