Cronologia evenimentelor legate de Nașterea Domnului

de | dec. 30, 2020

Când s-a născut de fapt Iisus Omul ? Care a fost succesiunea evenimentelor legate de naşterea Sa ? Când şi-a început activitatea publică ? Cât timp a durat ea ? În ce an a murit, a fost îngropat şi a înviat Hristos Domnul ? Având în vedere aceste aspecte acest articol îşi propune să ofere posibile răspunsuri la întrebările axate pe evenimentul naşterii lui Iisus Hristos la „plinirea vremii”.

Este extrem de dificil să stabilim o cronologie exactă a evenimentelor asupra cărora ne aplecăm. Dificultatea este dată de faptul că primii creştini au fost prea puţin interesaţi de cronologie şi de aceea scrierile Noului Testament oferă un număr minim de date, adesea contradictorii, ceea ce face să existe multă incertitudine în interpretarea acestor evenimente. Explicaţia lipsei reperelor istorice clare este aceea că autorii noutestamentari nu au intenţionat nici o clipă să scrie o cronică, în sensul pe care-l percepen noi astăzi, a vieţii şi activităţii lui Hristos. Existenţa istorică a Mântuitorului era un lucru atât de cert pentru destinatarii cărţilor care vor alcătui Noul Testament încât orice alte precizări de ordin cronologic erau practic inutile pentru creştinii veacului apostolic. În aceste condiţii, din punct de vedere istoric, nu ne rămâne decât să punem în balanţă posibilităţile şi să optăm pentru ipoteza cea mai verosimilă.

După o minuţiaosă analiză a informaţiilor de care dispunem am ajuns la concluzia, identică de altfel cu a majorităţii istoricilor bisericeşti, că naşterea lui Iisus Hristos nu a avut loc la data de 25 decembrie 754 de la întemeierea Romei sau 25 decembrie e. n., acest fapt fiind confirmat de numeroase argumente pe care le vom invoca în cadrul acestei ediții a emisiunii Viața Bisericii, alături de pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, invitatul permanent al emisiunii.

Audiție plăcută!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Cronologia evenimentelor legate de Nașterea Domnului
Cronologia evenimentelor legate de Nașterea Domnului
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Este inteligența altceva decât IQ?

Este inteligența altceva decât IQ?

„Oamenii se socotesc raționali. Însă pe nedrept, căci nu sunt raționali. Unii au învățat cuvintele și cărțile vechilor înțelepți. Dar raționali sunt numai aceia care au sufletul rațional, pot să deosebească ce este binele și ce este răul, se feresc de cele rele și...

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P3 (final)

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P3 (final)

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Despre împietrirea inimii

Despre împietrirea inimii

Într-o conferință organizată de ASCOR în anul 2013, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a fost întrebat următorul lucru: „Ce să facem când împietrirea inimii e atât de adâncă încât deși citim un canon de ore întregi nu simțim nimic, nu ne mișcă nimic, ci citim ca...

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ev. Luca 13, 10-17 Tămăduirea femeii gârbove „Şi învăţa Iisus într-una din sinagogi sâmbăta. Şi iată o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinţă şi care era gârbovă, de nu putea să se ridice în sus nicidecum; Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis:...