Cronologia evenimentelor legate de Nașterea Domnului

de | dec. 30, 2020

Când s-a născut de fapt Iisus Omul ? Care a fost succesiunea evenimentelor legate de naşterea Sa ? Când şi-a început activitatea publică ? Cât timp a durat ea ? În ce an a murit, a fost îngropat şi a înviat Hristos Domnul ? Având în vedere aceste aspecte acest articol îşi propune să ofere posibile răspunsuri la întrebările axate pe evenimentul naşterii lui Iisus Hristos la „plinirea vremii”.

Este extrem de dificil să stabilim o cronologie exactă a evenimentelor asupra cărora ne aplecăm. Dificultatea este dată de faptul că primii creştini au fost prea puţin interesaţi de cronologie şi de aceea scrierile Noului Testament oferă un număr minim de date, adesea contradictorii, ceea ce face să existe multă incertitudine în interpretarea acestor evenimente. Explicaţia lipsei reperelor istorice clare este aceea că autorii noutestamentari nu au intenţionat nici o clipă să scrie o cronică, în sensul pe care-l percepen noi astăzi, a vieţii şi activităţii lui Hristos. Existenţa istorică a Mântuitorului era un lucru atât de cert pentru destinatarii cărţilor care vor alcătui Noul Testament încât orice alte precizări de ordin cronologic erau practic inutile pentru creştinii veacului apostolic. În aceste condiţii, din punct de vedere istoric, nu ne rămâne decât să punem în balanţă posibilităţile şi să optăm pentru ipoteza cea mai verosimilă.

După o minuţiaosă analiză a informaţiilor de care dispunem am ajuns la concluzia, identică de altfel cu a majorităţii istoricilor bisericeşti, că naşterea lui Iisus Hristos nu a avut loc la data de 25 decembrie 754 de la întemeierea Romei sau 25 decembrie e. n., acest fapt fiind confirmat de numeroase argumente pe care le vom invoca în cadrul acestei ediții a emisiunii Viața Bisericii, alături de pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, invitatul permanent al emisiunii.

Audiție plăcută!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Cronologia evenimentelor legate de Nașterea Domnului
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

  Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe...

Despre rugăciune

Despre rugăciune

Și în cadrul acestei emisiuni vom discuta despre rugăciune - o lucrare de căpetenie pentru viața noastră duhovnicească. Rugăciunea are și un caracter particular și unul public, ambele într-o strânsă legătură. Prin practicarea rugăciunii Dumnezeu este chemat în viața...