Când s-a născut de fapt Iisus Omul ? Care a fost succesiunea evenimentelor legate de naşterea Sa ? Când şi-a început activitatea publică ? Cât timp a durat ea ? În ce an a murit, a fost îngropat şi a înviat Hristos Domnul ? Având în vedere aceste aspecte acest articol îşi propune să ofere posibile răspunsuri la întrebările axate pe evenimentul naşterii lui Iisus Hristos la „plinirea vremii”.
Este extrem de dificil să stabilim o cronologie exactă a evenimentelor asupra cărora ne aplecăm. Dificultatea este dată de faptul că primii creştini au fost prea puţin interesaţi de cronologie şi de aceea scrierile Noului Testament oferă un număr minim de date, adesea contradictorii, ceea ce face să existe multă incertitudine în interpretarea acestor evenimente. Explicaţia lipsei reperelor istorice clare este aceea că autorii noutestamentari nu au intenţionat nici o clipă să scrie o cronică, în sensul pe care-l percepen noi astăzi, a vieţii şi activităţii lui Hristos. Existenţa istorică a Mântuitorului era un lucru atât de cert pentru destinatarii cărţilor care vor alcătui Noul Testament încât orice alte precizări de ordin cronologic erau practic inutile pentru creştinii veacului apostolic. În aceste condiţii, din punct de vedere istoric, nu ne rămâne decât să punem în balanţă posibilităţile şi să optăm pentru ipoteza cea mai verosimilă.
După o minuţiaosă analiză a informaţiilor de care dispunem am ajuns la concluzia, identică de altfel cu a majorităţii istoricilor bisericeşti, că naşterea lui Iisus Hristos nu a avut loc la data de 25 decembrie 754 de la întemeierea Romei sau 25 decembrie e. n., acest fapt fiind confirmat de numeroase argumente pe care le vom invoca în cadrul acestei ediții a emisiunii Viața Bisericii, alături de pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan, invitatul permanent al emisiunii.
Audiție plăcută!
