Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)

de | aug. 30, 2022

Cu cât omul își simplifică mai mult viața, atât în plan material, cât și relațional, cu atât devine mai liber. Părintele Isidor era un astfel de om.

Dovada libertății sale în plan material era faptul că dăruia tot ce avea, fiind detașat și de strictul necesar.

Florenski relatează că avva Isidor convertise mulți evrei prin dragostea lui la creş­tinism. Îi botezase şi continua să se îngri­jească de ei pentru întreaga viaţă. În chilia sa atârna o fo­tografie a unui astfel de evreu cu familia sa (îmi aduc aminte că era frizer), şi părintele povestea totdeauna noi­lor veniţi ce om bun era acesta, temându-se ca nu cumva aceştia să-i supere „evreiaşul” spunând ceva rău la adresa lui. Unul din „evreiaşii” „colecţiei” sale, datorită simplităţii lui sufleteşti (cel puţin asta era explicaţia părintelui), nu se prezentă unde trebuia, ci fugi, motiv pentru care fu tri­mis la închisoare. De acolo îi trimitea părintelui scrisori disperate si, îngrozit de moarte, se plângea de situaţia lui mizerabilă, implorând rugăciune şi bani, declarând că nu­mai amintirea părintelui Isidor şi iconiţa dăruită de acesta îl opresc să-şi curme zilele. Părintele Isidor se îngrijea de el ca de propriul său fiu, îi trimetea ultimele lucruri din casă, rugându-şi oaspeţii să-i trimită şi ei câte ceva, îi scria scrisori cu hieroglifele sale bătrâneşti, aproape indesci­frabile.

Adesea se întâmpla să hrănească pe careva un timp mai îndelungat cu propriul său prânz. A hrănit aşa pe ci­neva o iarnă întreagă. Acela însă îi fură Avvei ceasul deş­teptător, fiind surprins de Avva chiar când făcea aceasta. Părintele Isidor se plânse unui frate: „Toate ar li bune, Misa, dar iată că mi-a luat şi ciocanul, şi nu pot bate un cui”. Ciocanul fu găsit în scurtă vreme. Apoi, când stareţul era întrebat: „Avva. v-au furat deşteptătorul?”, acesta, zâm­bind vinovat, răspundea: „Nu mi-au furat nimic, ci mi-au luat numai” şi schimba vorba.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Mai multe

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Psalmul acesta de lamentație scoate la iveală o deosebită sensibilitate morală. Poate fi vorba de o boală misterioasă și grea, probabil lepră l-a lovit pe protagonistul acestui psalm. Din perspectiva doctrinei vechitestamentare a retribuției, această boală este trăită...