Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)

de | aug. 30, 2022

Cu cât omul își simplifică mai mult viața, atât în plan material, cât și relațional, cu atât devine mai liber. Părintele Isidor era un astfel de om.

Dovada libertății sale în plan material era faptul că dăruia tot ce avea, fiind detașat și de strictul necesar.

Florenski relatează că avva Isidor convertise mulți evrei prin dragostea lui la creş­tinism. Îi botezase şi continua să se îngri­jească de ei pentru întreaga viaţă. În chilia sa atârna o fo­tografie a unui astfel de evreu cu familia sa (îmi aduc aminte că era frizer), şi părintele povestea totdeauna noi­lor veniţi ce om bun era acesta, temându-se ca nu cumva aceştia să-i supere „evreiaşul” spunând ceva rău la adresa lui. Unul din „evreiaşii” „colecţiei” sale, datorită simplităţii lui sufleteşti (cel puţin asta era explicaţia părintelui), nu se prezentă unde trebuia, ci fugi, motiv pentru care fu tri­mis la închisoare. De acolo îi trimitea părintelui scrisori disperate si, îngrozit de moarte, se plângea de situaţia lui mizerabilă, implorând rugăciune şi bani, declarând că nu­mai amintirea părintelui Isidor şi iconiţa dăruită de acesta îl opresc să-şi curme zilele. Părintele Isidor se îngrijea de el ca de propriul său fiu, îi trimetea ultimele lucruri din casă, rugându-şi oaspeţii să-i trimită şi ei câte ceva, îi scria scrisori cu hieroglifele sale bătrâneşti, aproape indesci­frabile.

Adesea se întâmpla să hrănească pe careva un timp mai îndelungat cu propriul său prânz. A hrănit aşa pe ci­neva o iarnă întreagă. Acela însă îi fură Avvei ceasul deş­teptător, fiind surprins de Avva chiar când făcea aceasta. Părintele Isidor se plânse unui frate: „Toate ar li bune, Misa, dar iată că mi-a luat şi ciocanul, şi nu pot bate un cui”. Ciocanul fu găsit în scurtă vreme. Apoi, când stareţul era întrebat: „Avva. v-au furat deşteptătorul?”, acesta, zâm­bind vinovat, răspundea: „Nu mi-au furat nimic, ci mi-au luat numai” şi schimba vorba.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 10)
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Mai multe

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Sfântul Cuvios Siluan Athonitul

Într-o după-amiază înainte de Vecernie, șezând în chilia sa, a atins ultima treaptă a deznădejdii. „Dumnezeu e cu neputință de înduplecat”, și-a spus el. Preț de un ceas, a fost încercat de sentimentul părăsirii totale de către Dumnezeu, fapt ce i-a aruncat sufletul...

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

Personalitatea și gândirea Sfântului Siluan Athonitul

În cadrul emisiunii „Lecturi Duhovnicești Contemporane”, părintele Adrian Podaru, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și preot în localitate și părintele Maxim Morariu dialoghează despre texte cu o rezonanță aparte, aparținând unor...