Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 26)

de | ian. 31, 2023

Dacă în vechime majoritatea covârșitoare a oamenilor se năștea și trăia într-o lume dominată de simplitate, pe măsură ce veacurile au trecut lumea a devenit tot mai complexă. Ea oferă multe avantaje din punct de vedere al facilităților exterioare, dar în același timp ocupă mintea cu problemele asociate acestor facilități, cu întreținerea și optimizarea lor. De aceea, cu cât dorim mai multe facilități, cu atît  rămâne tot mai puțin timp pentru a ne înălța mintea la Dumnezeu. Prin urmare, dacă vrem mai mult timp pentru cele spirituale, trebuie să renunțăm la o parte dintre facilități, printr-o bine gândită simplificare.

De exemplu, să mâncăm cât mai simplu cu putință. O mâncare cât mai puțin prelucrată la foc. Aceasta îți reduce mult timpul petrecut în bucătărie, astfel că vei avea mai mult timp pentru rugăciune și pentru cele duhovnicești.

Sfântul Paisie Aghioritul sfătuiește, în acest sens al simplificării vieții: „În general, lucrurile simple ajută foarte mult. Să aveţi lucruri simple şi solide. Lucrul simplu şi smerit şi mirenii îl preţuiesc, şi pe monahi îi ajută”. Îmi amintesc dulapurile din casele țărănești ale bunicilor. Nu pentru o generație, ci pentru nenumărate generații. Nu aveai vreo bătaie de cap cum că la nu știu câți ani trebuie să-l schimbi.

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 26)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...