Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 36)

de | apr. 11, 2023

Dragi ascultători, continuăm să răspundem la întrebarea: cum ar trebui să trăiască un creștin într-o lume dacă nu tot mai complexă, cel puțin tot mai complicată?

Pentru că a mânca este un element de bază al vieții omului, a te hrăni cu o mâncare cât mai simplă și cât mai neprocesată înseamnă un mare pas înainte pe calea simplificării vieții pentru un om care pune pe prim plan viața duhovnicească.

Așa cum am promis, și astăzi vom vorbi despre recomandările pe care Părintele Ghelasie Gheorghe de la mânăstirea Frăsinei le făcea în acest sens. Ele pot fi găsite în cartea Rețetele medicinii isihaste scoasă de Editura Platytera, carte ce poate fi descărcată gratuit în format pdf de pe site-ul Chipul iconic.

Precum în toate celelalte laturi ale vieții, trebuie să avem o disciplină și în a mânca. În cele din urmă ne vom bucura pentru că vom avea un mai bun control asupra trupului, nu ne va mai controlo acesta și poftele lui, ci noi îl vom controla. Trupul simțindu-se mai bine în urma acestor diete, mai ușor, va influența benefic sufletul cu care este legat, astfel că ne vom ruga mai ușor, vom fi mai puțin somnolenți, mai atenți, mai treji.  Doar perseverați o vreme și o să observați câtă dreptate are avva Ghelasie și o să spuneți: cât de prost sunt că n-am început să trăiesc așa mai demult! Evident, pentru a putea pune în practică, afirma el, trebuie să „persistaţi cu toată seriozitatea”, în primul rând pe cei grav bolnavi, care nu mai au de ales… dar şi cei mai sănătoşi pot lua aminte, nu doar ca să prevină fel de fel de boli, ci pentru a avea un trup care să nu tragă în jos sufletul, ci să-l ajute în sporirea duhovnicească.

Iată deci alte recomandări ale Părintelui Ghelasie:

Dimineaţa mâncaţi o mână de Seminţe de Dovleac (nesărate, neprăjite), pentru paraziţii intestinali (curăţate de seara, ca, mergând la serviciu, lucrând, să le puteţi mânca).

Unii au o digestie mai bună Dimineaţa, alţii la Prânz, alţii Seara. Vezi în ce te încadrezi şi foloseşte „Masa de bază” (cu mâncare mai multă şi mai consistentă) în acest sens.

Din când în când, faceţi „Zile de anumite sortimente terapeutice”, de mare valoare în boli. Aşa, o Zi sau mai multe, doar de Fructe, sau doar de Legume-verdeţuri; sau de Lactate; sau de cereale; sau de lichide, etc.

Obişnuiţi-vă să aveţi un „ritm şi o modalitate” proprii, în funcţie de boală, de împrejurări, de posibilităţi. Aşa, Dimineaţa folosiţi în mod deosebit lichidele sau Fructele, sau Lactatele, sau Cerealele. Puteţi să le alternaţi Săptămânal. La Prânz, insistaţi pe un Aliment mai consis­tent, ca Proteine, sau uleios, sau mineralizant, sau ca verdeaţă-leguminos, sau ca vitaminizant. Seara insistaţi pe un preparat mai asimilabil şi mai natural, lichid sau concentrat. Nu amestecaţi, însă, multe sorti­mente, ci unul de bază cu foarte puţin din altele. Obişnuiţi-vă Seara să fie o mâncare nefiartă. Cei cu serviciu, care nu ajung să mănânce decât Seara, pot folosi şi Seara un preparat fiert şi semifiert. Nu amestecaţi, însă, Lactatele şi Dulciurile cu nici un aliment, folosiţi-le la serviciu şi în timpul Zilei, simple şi pe stomacul gol. Atenţie la Hidratare; în timpul Zilei beţi suficientă Apă simplă, sau mâncaţi Fructe zemoase. Când mâncaţi, nu trebuie să vă fie sete, ci foame. Zilnic faceţi şi „pauze” alimentare, să simţiţi cu adevărat „foamea”. Insistaţi pe Alimen­tele de bază, chiar dacă par că se repetă prea des. Să aveţi Alimentul propriu „preferat” care să nu vă lipsească (un fruct, o anume leguminoasă-verdeaţă, sau anume seminţe uleioase, etc.). Noi cam excludem „solanaceele” (roşiile, ardeii, vinetele, cartofii fierţi sau copţi), că au efecte distructive în boli, prin dezechilibrarea „calciului” dintre oase şi masa celulară organică. Acestea să fie folosite sporadic şi rar. Baza este în Varză şi rădăcinoase, în Cereale şi Seminţe uleioase, în verdeţuri şi Lactate netrecute prin foc. Carnea să fie folosită puţin, cei grav bolnavi trebuind să o evite. Noi nu admitem nici un fel de „ulei”, nici „unt”, că sunt „grăsimi rafinate” ce produc explozii energetice, cu efecte dezastruoase, mai ales în bolile grave. Să se folosească Seminţele uleioase ţinute la înmuiat câteva ore şi râşnite. Atenţie, de asemenea, la condimente, să fie minime şi unele chiar evitate. Usturoiul fiind foarte terapeutic, se admite puţin, ca şi ceapa, dar e bine să fie în locul acestora Prazul. Nu folosiţi mult pătrunjel, ţelină, mărar, cimbru, sau altele excitante şi iritante, ci obişnuiţi-vă cu o mâncare cât mai naturală. Noi indicăm „murăturile şi acriturile ” naturale (dar nu din roşii şi ardei).

Siliţi-vă să „Rememoraţi” Gustul plăcut al Chipului Pâinii (pustnicești…), iar toate celelalte să fie doar o „îmbrăcăminte” de diversitate a modalităţii Hranei cu „PÂINEA cea de toate Zilele”. Mai folosiţi şi câte puţină Pâine obişnuită coaptă, că o avem în memorialul nostru, dar evitaţi coaja, ce are săruri anorganice foarte nocive. Amidonul şi glutenul din Pâinea coaptă este foarte „acid”, ceea ce în boli este o otravă, de aceea evitaţi-o. Noi mai indicăm „Pâinea Cir”, din Grâu cu Mălai, sau Orez, dar şi aceasta în boli grave trebuie evitată. Cei obişnuiţi să mănânce multă Pâine să mestece mult unele alimente grosiere (chiar dacă nu se înghit integral), sau să se mestece seminţe uleioase după fiecare masă, pentru că la unii sucurile nu se opresc şi au nevoie de o alimentaţie abundentă, ce este distructivă. Dacă vă mai este încă foame după masă, mestecaţi ceva tare, sau seminţe, până se opreşte senzaţia de nesăturare (cel mai indicat este să se mestece la sfârşit tocmai din sortimentul respectiv al mesei).

Mâncaţi doar când vă este foame şi faceţi pauze adesea, ca post.

Se consemnează că fiecare Organ ar avea anumite ore de maximă capacitate funcţională, ce ar fi bine de respectat. Aici Părintele Ghelasie citează pe Dr. T. Caba, anume cartea acestuia Funcţia energetică a organismului, apărută la Bucureşti în 1980, unde citim  care ar fi acete ore de maximă capacitate funcţională: ficatul între orele 1-3; plămânul între 3-5; intestinul gros între 5-7; stomacul între 7-9; splina-pancreasul între 9-11; inima între 11-13; intestinul subţire între 13-15; vezica urinară între 15-17; rinichii între 17-19; vase-sex între 19-21; sistemul termic între 21-23; vezica biliară între 23-1.

Timpul cel mai bun pentru Masa principală şi mai consistentă este la Ora 12, că activitatea maximă a Intestinului Subţire este între orele 1-3, fapt ce va facilita o bună asimilare.

La întrebarea: „De câte ori putem mânca?”, avva Ghelasie  răspunde: Depinde de situaţii. Unii indică doar două Mese, la Prânz (12-13) şi Seara(19-20); alţii trei, şi Dimineaţa. Cei debili digestiv trebuie să compenseze hrana prin mese mai dese, dar totuşi cu pauze între ele şi cu selectarea strictă a compatibilităţii între alimente. Cei foarte vitali şi cu digestie puternică pot folosi doar o unică masă. Se indică şi la cei mai slabi, din când în când, câte o singură masă, ca Post de Sănătate.

Cât trebuie să mâncăm, de asemenea să nu se exagereze. Cei foarte lacomi să-şi impună mestecatul îndelungat şi o mâncare mai tare şi mai grosieră şi după orice masă o mestecare de ceva tare, care să le consume „foamea nervoasă”.

În timpul Mesei să se evite cititul, sau televizorul, ca şi discuţiile în contradictoriu. Calmul şi liniştea sunt de mare importanţă.

E normal ca la început să refuzăm astfel de recomandări. Arthur Schopenhauer a fost unul dintre cei care a constatat că la auzirea unui adevăr nou oamenii mai întâi îl ridiculizează, apoi i se opun vehement, violent, iar în cele din urmă îl acceptă ca evident, de la sine, ba chiar ajung promotori înfocați ai lui. Să ne gândim doar la Saul prigonitorul creștinilor care a devenit Pavel, cel mai mare Apostol al Adevărului cu A mare, adică al lui Iisus Hristos, Calea, Adevărul și Viața.

  

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 36)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Cuviosul Paisie Aghioritul – 100 de ani la naștere

Cuviosul Paisie Aghioritul – 100 de ani la naștere

Pe data de 25 iulie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Cuviosului Paisie Aghioritul, unul dintre cei mai mari sfinți contemporani, ale cărui învățătură și prezență printre noi au fost o mare binecuvântare de la Dumnezeu. În momentul de față, la mormântul său de...

Pavel înlănțuit navighează spre Roma (Pr. Prof. Stelian Tofană)

Pavel înlănțuit navighează spre Roma (Pr. Prof. Stelian Tofană)

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00. Sfântul Luca a consemnat această călătorie, o...

Taina nunții și familia creștină

Taina nunții și familia creștină

Discutăm în această emisiune pe marginea temei Taina nunții și familia creștină. Ne referim la o problemă care privește pe foarte mulți oameni credincioși; câtă vreme, membrii bisericii - majoritatea lor covârșitoare sunt căsătoriți. Din perspectiva credinței, taina...

Lecția despre logica credinței | Duminica a 4-a după Rusalii

Lecția despre logica credinței | Duminica a 4-a după Rusalii

Ev. Matei 8, 5-13; Vindecarea slugii sutașului „Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L, Şi zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca. Dar sutaşul, răspunzând, I-a zis:...