Dascălul de religie să creadă în noblețea profesiei lui

de | sept. 15, 2015

Dascălul de religie trebuie să creadă în noblețea profesiei lui și să le-o insufle și elevilor, a spus Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului la consfătuirea județeană a profesorilor de religie.

Întrunirea a avut loc marți după-masa în sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial, cu participarea a 120 de dascăli din județul Cluj. Au luat parte la ședință și inspectorul de religie al județului Cluj, părintele Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, părintele Liviu Vidican Manci și consilierul cultural al Arhiepiscopiei, părintele Bogdan Ivanov.

În deschiderea întâlnirii, Mitropolitul Clujului a ținut să puncteze importanța actualizării mesajului IMG_2270transmis către oameni, în special de cei care se află într-o slujbă misionară cum sunt preoții și dascălii. Părintele Mitropolit le-a reamintit profesorilor de religie și de lupta care a fost dusă anul trecut pentru păstrarea orei de religie în școli. În dorința de a sublinia încă o dată importanța ei în formarea elevilor, Înaltpreasfințitul Andrei a dat citire unui fragment dintr-un articol scris de Vasile Băncilă în perioada interbelică, în revista Fântâna Darurilor. În acest context, Ierarhul i-a îndemnat pe profesorii de religie să creadă în noblețea profesiei lor și să le-o insufle și elevilor.

„Întâia datorie din punct de vedere profesional pe care o are dascălul de religie este să creadă în noblețea profesiei lui și să i se dăruiască din tot sufletul. Această dragoste trebuie să o insufle și elevilor”.

 

Problemele cu care se confruntă elevii , aduse în atenția profesorilor

Invitat special la această consfătuire a profesorilor de religie din județul Cluj a fost arhimandritul Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele a prezentat, într-o manieră interactivă, o temă de interes și anume religia, promotoare a conceptului de adevăr absolut. Prezentarea a fost foarte apreciată de profesorii de religie în ideea în care a adus în prim plan problemele cu care se confruntă elevii și tinerii din școlile publice, în special atitudinile lor cu privire la noile curente ale societății. Potrivit inspectorului de religie al județului Cluj, Părintele Marian Sidon, în a doua parte a întâlnirii au avut loc discuții privind diferite aspecte organizatorice. Li s-au prezentat profesorilor de religie noua structură a anului școlar, programele școlare, concursurile din acest an, precum și principalele direcții de pregătire ale profesorilor de religie. Au fost punctate și câteva aspecte legate de participarea elevilor la ora de religie, aducându-se la cunoștiința profesorilor că prezența la oră se face în baza cererilor depuse în luna aprilie.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...