De la fizică atomică la literatură: 7 ani de la mutarea la Domnul a Lidiei Stăniloae

de | feb. 17, 2024

Sâmbătă s-au împlinit șapte ani de la mutarea la cele veșnice a doamnei Lidia Ionescu Stăniloae, fiica Părintelui Dumitru Stăniloae.

Ar fi putut deveni un eminent om de știință, dar regimul comunist i-a tăiat aripile. Aceasta nu a împiedicat-o ca, în ultima parte a vieții, să devină profesor la Universitatea din Freiburg și să contribuie cu cărți atât la cultura germană, cât și cea română.

Lidia Stăniloae s-a născut în 8 octombrie 1933 la Sibiu și a studiat Fizica Atomică la Universitatea din București, unde a fost eleva acad. Horia Hulubei, inventatorul primului spectometru de raze X pentru analiza gazelor și savant cu numeroase contribuții științifice la nivel mondial.

Sub conducerea lui, Lidia Stăniloae a scris prima lucrare din România despre teoria fisiunii nucleare. Timp de câțiva ani, Lidia Stăniloae a lucrat ca cercetător la Facultatea de Fizică a Universității din București, dar, după arestarea tatălui, în 1958, a fost dată afară din motive politice.

În același an s-a căsătorit și l-a născut pe fiul ei, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961, a devenit profesoară de fizică la un liceu profesional din Capitală, iar în 1970 și-a început cariera literară. Pe lângă volume proprii de poezie, a tradus și literatură germană.

În 1984, a emigrat împreună cu fiul ei, Dumitru Horia, în Germania, unde a lucrat ca cercetător la Universitatea din Freiburg. A continuat să publice literatură română în țară, romanul „Raiul inocenților” (1991) și volumul de versuri „Întâlnire cu Dumnezeu” (2003), prefațat de tatăl ei, Pr. Dumitru Stăniloae.

În 2006, a dăruit culturii germane romanul istoric Zäbringerblutt, despre înființarea orașului Freiburg în 1120, carte care se bucură de mare interes în Germania.

Ultima carte scrisă, „Grădinile părintelui Victorin”, este dedicată monahismului ortodox românesc.

În tot acest timp, Lidia Stăniloae s-a ocupat îndeaproape de editarea operei teologice a tatălui ei în țară și străinătate, pentru a face cunoscută profunzimea teologiei ortodoxe în cât mai multe culturi.

A trecut la Domnul în data de 17 februarie 2017 la vârsta de 83 ani.

„Doamna Lidia Stăniloae s-a dovedit a fi un adevărat apologet și misionar creștin-ortodox printre intelectualii români și străini, scriitori și poeți, ajutându-i, direct sau indirect, să înțeleagă că legătura dintre credință și cultură în istoria și viața poporului român este mai tare și mai benefică decât orice ideologie politică venită din exterior”, a spus Părintele Patriarh Daniel la slujba de înmormântare.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....