De Ziua Națională a României, UNESCO include ia în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

de | dec. 1, 2022 | Comunicate de presă

Comitetul UNESCO pentru Conservarea Patrimoniului Imaterial, întrunit la Rabat, în Maroc, a decis includerea iei românești, descrisă prin sintagma „cămașă cu altiță”, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Dosarul a fost depus în colaborare de România și Republica Moldova, fiind vorba despre un element cultural comun.

Întâmplător sau nu, decizia a fost luată într-o sesiune care a început în 30 noiembrie 2022 și s-a încheiat de Ziua Națională a României.

„Arta bluzei tradiționale cu broderie pe umăr, numită altiță, este o parte esențială a costumului popular bărbătesc și femeiesc din România și Republica Moldova. Combină croiul simplu cu ornamentații bogate și colorate, cusute prin tehnici complexe”, scrie UNESCO.

Dosarul de pe site-ul UNESCO include o descriere detaliată a procesului de fabricare și a rezultatului final, precum și fotografii:

„Bluzele sunt albe și din materiale naturale (in, bumbac, cânepă, mătase), iar cusăturile complexe combină linii orizontale, verticale și oblice, care creează modele și texturi specifice. Stilul și tehnica diferă în funcție de regiune și vârsta purtătorului.”

Reprezentantele comunității La Blouse Roumaine, care promovează din 2013 ia românească, au salutat momentul pe Instagram.

„Cel mai frumos cadou de 1 Decembrie!” au transmis ele. „Recunoștință veșnică strămoașelor și strămoșilor noștri care ne-au transmis din generație în generație, povestea noastră despre lume și viață înscrisă pe cămașa de lumină a acestui popor!”

Ultimele articole

Mai multe din Comunicate de presă
Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2022 | Comunicat de presă

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei...