Denia Acatistului Bunei Vestiri și tundere în monahism la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 19, 2024

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist) la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

În rugăciune, alături de cei doi ierarhi au fost slujitori ai Catedralei, părinții profesori și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și numeroși credincioși clujeni.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.

Denia Imnului Acatist

Denia Acatistului Bunei Vestiri amintește de întruparea lui Hristos și de intervenția miraculoasă a Fecioarei Maria în vederea eliberării Constantinopolului de invazia perșilor și a avarilor, din 7 august 626. În semn de recunoștință, poporul a petrecut noaptea victoriei rugându-se în biserica Maicii Domnului din Vlaherne.

Conform rânduielii, această slujbă se săvârșește în fiecare an, vineri seara, în săptămâna a cincea din Postul Sfintelor Paşti.

Acatistul Bunei Vestiri este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului, fiind unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Fecioarei Maria.

 

Tundere în monahism

La finalul deniei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit rânduiala călugăriei (tunderii în monahism) pentru doi rasofori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este vorba despre părintele Grigorie Foltiș – duhovnicul facultății (rasoforit la data de 20 iulie 2020), căruia naș de călugărie i-a fost Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, și părintele Iosif Floriștean – directorul bibliotecii instituției de învățământ teologic (rasoforit la data de 20 iulie 2023), naș de călugărie fiindu-i arhimandritul prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul facultății. Ambii monahi efectuează studii universitare de doctorat la Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă.

Rânduiala tunderii în monahism a presupus tăierea părului (semnul renunţării la voia proprie), depunerea celor 3 voturi monahale (sărăcia, fecioria și ascultarea) şi primirea hainelor şi a însemnelor monahicești: cămaşa, crucea pectorală, paramanul, dulama (anteriul), brâul, papucii, rasa, potcapul (camilafca), mantia, mătăniile, crucea, Sfânta Scriptură şi lumânarea.

La final slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat cele trei motive teologice pentru care o preacinstim pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Ierarhul a vorbit și despre asumarea celor trei voturi monahale depuse de cei doi clerici – sărăcia, fecioria și ascultarea – cu ajutorul cărora luptă împotriva a trei mari patimi din această lume: iubirea de avere, iubirea de plăcere și iubirea de mărire. De asemenea, ÎPS Părinte Andrei a evidențiat și faptul că într-o lume în care pe primul plan este pusă plăcerea, pentru un tânăr este un lucru vrednic de toată admirația să-și asume cele trei voturi monahale.

 

Un scurt cuvânt duhovnicesc a rostit și PS Părinte Teofil de Iberia.

La slujba călugăriei au luat parte monahi și monahii de la mănăstirile din eparhie, clerici, profesori, studenți și elevi de la cele două instituții de învățământ teologic clujean, rudele după trup ale celor doi monahi, precum și numeroși credincioși.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ovidiu Ciobanu și Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia celor 12 Evanghelii | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Denia celor 12 Evanghelii | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Sfânta și Marea Joi, 2 mai 2024, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict...

Radio Renașterea împlinește astăzi 25 de ani de la înființare

Radio Renașterea împlinește astăzi 25 de ani de la înființare

Miercuri, 1 mai 2024, Radio Renașterea împlinește 25 de ani de la prima emisie. Radioul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost înfiinţat în anul 1999, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. La Radio Renașterea ascultătorii...

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Vă prezentăm programul slujbelor săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Cluj în Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Luni, 29 aprilie: – 08.00: Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite – 18.00: Denia din Sfânta și Marea zi Marți, Predică: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al...