Deschiderea anului universitar 2021-2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | sept. 27, 2021

Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au participat luni, 27 septembrie 2021, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a noului an universitar 2021-2022. Aceștia vor participa la cursuri în format hibrid, atât în format fizic, cât și online, cu respectarea reglementărilor aflate în vigoare.

Manifestările dedicate deschiderii noului an universitar au debutat la ora 8:00, în Capela Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde, în prezența studenților, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori, în frunte cu decanul și prodecanul instituției de învățământ, arhimandritul prof. Teofil Tia și preotul lect. Adrian Podaru.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul. conf. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, cadru universitar al facultății, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le pe tema „Teologia întâlnirii”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop-vicar Benedict Bistriteanul a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cu acest prilej, la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte prof. univ. dr. Andrei, Mitropolitul Clujului, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură și le-a urat succes în noul an universitar, îndemnându-i să fie misionari buni, într-o lume care se secularizează. De asemenea, le-a spus să îngemăneze studiu cu rugăciunea.

 

Evenimentul a continuat de la ora 10:30, în aula facultății, cu deschiderea festivă a cursurilor. Au luat parte cei doi ierarhi clujeni, profesorii și studenții facultății.

Părintele Mitropolit Andrei și arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, le-au adresat studenților un cuvânt de binecuvântare și de bun venit.

Prelegerea inaugurală a fost susținută de conf. univ. dr. Vasile Timiș, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB, specializarea Didactica Religiei, care a vorbit pe tema „Cultură, Religiozitate și Identitate la început de secol XXI: Divergențe, Convergențe, Perspective”.

De la ora 11.30 a avut loc sedința festivă a Departamentului de Teologie Ortodoxă, urmată de întâlnirea studenților cu tutorii de an, atât în format fizic, cât și online.

 

Scurt istoric al instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului, după Unirea din 1918 şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...